„Klubrádió
Esti gyors

„Legyen más lehetőség, mint Tiborcz István szolgájának lenni”

15/10/2020 19:06

| Szerző: Klubrádió/szg

Megalakult az Új Világ Néppárt, amelynek vezetője Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, az első Orbán-kormány oktatási minisztere. Ő és Lantos Gabriella egészségügyi menedzser is nyilatkozott a Klubrádiónak a polgári értékrendű párt részéről. A volt MTA-elnök szerint azért nem csökken a Fidesz támogatottsága, mert nincs megfelelő kínálat a politikai palettán. Az egészségügyi szakértő pedig azt szeretné, hogy ne olyan jövő várjon a fiatalokra, amelyben „semmi más nincs, mint Tiborcz István szolgájának lenni”.

Bemutatkozott Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, az első Orbán-kormány oktatási miniszterének új pártja. A pártprogramot csütörtökön ismertette Pálinkás a volt LMP-s Ábrahám Júliával és Lantos Gabriella egészségügyi közgazdásszal.  A volt MTA-elnök a 24.hu-nak azt mondta: szívesen lennék az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

2020. október 15. Esti gyors / részlet, Pálinkás József (20.10.05.)
08:07
00:00

Pálinkás József
et az Esti gyorsban arról kérdeztük: mikor csalódott a Fideszben. Azt mondta: nagyon mellbevágó volt a visszamenőleges hatályú törvényhozás 2010-ben, de akkor még azt gondolta, hogy ez csak egyszeri eset, ahogy az is, amikor politikai terméknek nevezték a polgári jelzőt. Aztán az is ebbe a folyamatba illeszkedik, ami a CEU-val történt, majd a 2018-as választás után annyira arrogánssá vált a kormány, hogy már tisztviselőként se akart ebben részt venni.

Azóta csak romlott a helyzet, ez indította arra, hogy visszatérjen a politikába egy polgári párttal, bár ezt a jelzőt kissé elkoptatták. A Fidesz népszerűsége nincs zuhanórepülésben, és szerinte azért nem csökken a kormánypárt támogatottsága, mert nincs megfelelő kínálat a politikai palettán. Akik 2010-ben rá szavaztak, részben a korábbi kormányok súlyos hibája miatt, nagyon nehezen fordulnának ahhoz a politikai erőhöz, amelyet 2010-ben vehemensen elutasítottak. Az azóta alakult pártok közül a Jobbikot nevezte meg, amely szerinte „cipel egy hátizsákot kővel megrakva”, és ez is elgondolkodtatja a polgári szavazókat, hogy rá adják-e a voksukat. Közölte: partnerek lesznek az ellenzéki együttműködésben, különösen az egyéni körzetekben, ahol az egy-egy elleni indulást a választási rendszer szükségszerűvé is teszi – közölte.

Az interjút, amely az Esti gyors 2020. október 15-i adásában hangzott el, a lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

2020. október 15. Megbeszéljük / részlet, Lantos Gabriella (20.10.15.)
18:29
00:00


Beszéltünk Lantos Gabriella egészségügyi menedzserrel, korábbi újságíróval is, aki szintén a most megalakult Új Világ Néppárt tagja lett. Arra a kérdésre, miért szállt be a politikába, egy személyes emléket hozott fel: egyik fia évek óta Angliában él, és amikor megkérdezte tőle, nem jön-e haza, azt a lesújtó választ kapta: „Miért, mi lehetnék itthon? Tiborcz István szolgája?”. Úgy érezte, hogy nem tudna neki olyan pályát mondani, ahol ne ütközne a NER-elitbe, de azt gondolja, lehet tenni ez ellen. Van valamekkora hitele, ismertsége, meg kell próbálni, hogy ne olyan jövő várjon a fiatalokra, amelyben „semmi más nincs, mint Tiborcz István szolgájának lenni”.

Úgy fogalmazott a jelenlegi pártokról: „a Momentum egyik tagjával szemben sincs különösebb averzióm, és nagyjából a gondolataikkal is egyetértek. De ők a gyerekeim lehetnének, és ha annak idején megkérdezték volna, hogy szeretnék-e apukámmal egy pártban lenni, felröhögtem volna, hogy Isten ments, dehogy”. Nem látott a többi pártok közül olyat, amelyikbe belépne, olyat se nagyon, amelyikre szavazna – tette hozzá.

Az ellenzék támogatottsága szerinte jelenleg összeadva sem elég a kormányváltáshoz, több százezer szavazóra van még szükség. Remélhetőleg az ő nevük elég vonzó lesz azoknak a Fidesz-szavazóknak, akik nem értenek egyet ezzel a harcias és mindent elfoglalni akaró politikával, csak eddig nem láttak kormányzóképes erőt. Sokan úgy vannak vele, hogy ha Orbán megy, akkor jön a káosz, „inkább maradjon ez az ismert sz.r”. A nőket is előtérbe akarja helyezni a párt, amely konzervatív, liberális, zöld ajánlatot kínál a választóknak, olyanokkal, akik „eddig nem loptak és nem hazudtak, és ezután se terveznek ilyet tenni” – tette hozzá Lantos Gabriella.

Az interjút a lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Megbeszéljük...
2020. október 15., csütörtök 16:45
Műsorvezető: Bolgár György