„Klubrádió
Esti gyors

Bárándy: Demokráciában példátlan Varga Zs. András kinevezése

19/10/2020 19:46

| Szerző: Klubrádió

Bárándy Péter volt igazságügyminiszter példátlannak nevezte, hogy a Kúria élére egy olyan ember került, aki soha korábban nem látott el bírói feladatokat. Szerinte ez a kinevezés erősíti a politikai elfogultság kockázatát.

2020. október 19. Esti gyors / részlet Bárándy Péter (2020-10-19)
08:44
00:00

Hiába tiltakozott korábban az Országos Bírói Tanács, a bírói kar ellenőrző szerve Varga Zsolt András főbírói jelölése ellen, és vonult ki az ellenzék  a hétfő délutáni voksolás előtt a parlamenti ülésteremből, a kormányoldal megszavazta a Kúria elnökévé.

A legfelsőbb bíróági szerv új vezetőjének megválasztásáról Bárándy Péter ügyvéd – a 2002 és 2004 között MSZP-SZDSZ támogatással kormányzó Medgyessy-kabinet pártonkívüli igazságügy-minisztere – azt mondta, bár a Kúria elnöke konkrét ügyekben nem adhat semmilyen utasítást, viszont beavatkozhat abba, hogy ki legyen kúriai bíró és a működésükben is meghatározó szerepe van.

Arra a kérdésre, hogy a Kúria ítélkezési gyakorlata vajon ideológiavezéreltté válik-e a döntés miatt, az ügyvéd azt felelte, hogy a bírói gyakorlatban másfajta, a jog- és az eljárásrend iránti elkötelezettségre van szükség. A jelenlegi változás azonban szerinte erősíti a politikai elfogultság kockázatát, így Varga Zsolt András kinevezése a bírói autonómia újabb csorbításaként is felfogható.

Bárándy azt is hangsúlyozta, demokráciában példátlan, ami most történt, mert a Kúria élére egy olyan ember került, aki soha korábban nem látott el bírói feladatokat.

Varga Zsolt Andrást a szakmában sokan a Fidesz politikájának irányvonalához lojális jogász szakemberként tartják nyilván. Karrierje során tíz éven át szolgált a szintén fideszes támogatással kinevezett Polt Péter legfőbb ügyész helyetteseként, majd alkotmánybíróként is dolgozott, de ítélkező bíróként soha,  így tárgyalótermi gyakorlattal egyáltalán nem rendelkezik.

A műsor részletet a fenti lejátszóra kattintva érhetik el. Címlapfotó: MTI Balogh Zoltán

Esti gyors
2020.10.19. 18:20
Műsorvezető: Dési János

 

 


És még valami:

Elindultunk Az Év Honlapja 2020 versenyen. Az alábbi képre kattintva szavazhat ránk, hogy miénk legyen a közönségdíj.
Az oldalra jutva majd jobbra fent lát egy kék gombot, arra kell kattintani, mellette pedig látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás