„A

Megválasztották Varga Zs. Andrást a Kúria elnökévé

19/10/2020 17:04

| Szerző: Klubrádió

Az Országgyűlés titkos szavazással 135 igen, 26 nem szavazattal megválasztotta a Varga Zsolt Andrást főbírónak. A Kúria új elnökének megtett jogász tíz éven át szolgált Polt Péter legfőbb ügyész helyetteseként, majd alkotmánybíróként is dolgozott, de ítélkező bíróként soha,  így tárgyalótermi gyakorlattal egyáltalán nem rendelkezik.

Hiába tiltakozott korábban az Országos Bírói Tanács, a bírói kar ellenőrző szerve Varga Zsolt András főbírói jelölése ellen, és vonult ki az ellenzék a kinevezéséről szóló hétfői voksolás előtt a parlament ülésterméből, a kormányoldal megszavazta a Kúria elnökévé. Varga Zsolt András kinevezéséről 161 képviselő szavazott, 135-en mellette, 26-an ellene.

A hvg.hu szerint az ellenzéki képviselők azután hagyták el a termet, hogy a törvényhozás az új Kúria-elnökről szóló napirendi ponthoz ért. Az MSZP ugyan megpróbálta elhalasztatni a döntést, de az ellenzéki párt indítványát a kormányoldal leszavazta. 

Varga Zsolt András, akit Áder János államfő jelölt a Kúria elnökének, Darák Pétert váltja a poszton 2021. január 1-től. A legfőbb bírósági szerv elnökét az Országgyűlés kilenc évre választja meg, titkos szavazással. A hétfői voksoláson Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

Varga Zsolt András karrierje során tíz éven át szolgált Polt Péter legfőbb ügyész helyetteseként, majd alkotmánybíróként is dolgozott, de ítélkező bíróként soha,  így tárgyalótermi gyakorlattal egyáltalán nem rendelkezik.

Bemutatták Varga Zs. András alkotmánybíró jogállamról sz?
 
 Archív/Varga Zs. András MTI Fotó: Kovács Tamás
 
 
Varga Zsolt András az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett jogászként 1995-ben, később ugyanitt szerzett PhD fokozatot is, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen habilitált. 2012 óta egyetemi tanár, emellett katekéta, lelkipásztori munkatárs. 

Több fővárosi ügyészségen is dolgozott, majd az Országgyűlési Biztos Hivatalába került, ahol idővel hivatalvezető lett. Két alkalommal, összesen mintegy tíz éven át (2000-től 2006-ig és 2010-től 2013-ig) tevékenykedett a legfőbb ügyész helyetteseként, majd a Velencei Bizottság tagja lett. 2014 szeptemberétől alkotmánybíró. 2017 és 2019 decembere között a Velencei Bizottság Nemzetközi Jogi Albizottságának alelnöke, majd az Alkotmányírósági Albizottságának alelnöke lett.

Július 1-je óta határozatlan időre kinevezett bíró. Emellett a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületének tagja, valamint az Európa Tanács mellett működő CPGE, valamint CCPE tudományos tanácsadója. Tagja a Közigazgatási Továbbképzési Kollégiumnak, valamint az országgyűlési biztos Civil Konzultációs Testületének. Ugyancsak tag a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Doktori és Habilitációs Tanácsában, valamint számos szerkesztőbizottságban. Tagja az European Law Institutnak.