„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem kérnek pót-Poltot a bírák

12/10/2020 22:02

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Tizenhárom bíró mondta egy ellenében azt, hogy nem fogadja el Polt Péter helyettesét a főnökének.

2020. október 12. Reggeli gyors - részlet 20.10.12. Vadász Viktor
08:41
00:00

Jogszabályt kellett módosítani ahhoz, hogy Varga Zs. Andrást egyáltalán jelölni lehessen a Kúria elnöki posztjára. Aztán egy szakmai döntéshozó testület, az Országos Bírói Tanács 13:1 arányban úgy határozott, hogy nem fogadja el a jelöltet. Közbelépett a politika. Polt Péter korábbi helyettese, Varga Zs. András kapja a posztot.

Külső szemmel nézve azért aggályos a döntés, mert az ügyészség és a bíróság majdhogynem két külön hatalmi ág. Belülről nézve pedig két külön szakma. Vargának nincs értékelhető tárgyalótermi tapasztalata – mondja az OBT tagja, Vadász Viktor. A bírák saját soraikból szokták választani a saját vezetőiket, így az Országos Bírói Tanács elnökét is. A bírák többségének tehát nem a személy ellen van kifogásuk, hanem a döntés módja ellen.

Az OBT egyébként elismeri Varga Zsolt András tudományos tevékenységét, személyes kvalitásait. Azonban megjegyzi a testület, hogy a bírósági szervezet élén olyan személyt szeretne látni, aki más hatalmi ágaktól független, és a külső szemlélő számára is pártatlan.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI.

Reggeli gyors 
2020.10.12.  06.00
Műsorvezető: Szénási Sándor