„Köszönjük,
Esti gyors

Hadházyéknak már nem is válaszolnak konzultáció-ügyben

11/10/2020 18:08

| Szerző: Klubrádió/szg

Hadházy Ákos szerint Orbán Viktor azt sugallja, hogy azért „nem védekeznek semennyire” a vírus ellen, mert neki a nemzeti konzultációban ezt üzenték. Ezért Szél Bernadettel egy hónapja meg akarják nézni az íveket, de nem kaptak választ. Hozzátette: a képviselőknek már semmilyen joguk nincs bemenni közintézményekbe, a 2017-es „Soros-konzultációnál” legalább 15 percig nézhették az üres dobozokat. Hadházy beszélt az október 23-ára tervezett tüntetésről is.

2020. október 09. Esti gyors / részlet, Hadházy Ákos (20.10.09.)
06:36
00:00

Hadházy Ákos független parlamenti képviselőt arról kérdeztük, hogy október 23-ára tüntetést szerveznek a közmédia székházához. Elmondta, figyelik a járványügyi helyzetet, és úgy tűnik, lehet akkor is nagyon komoly tiltakozást tartani, ha nem veszélyeztetik a vírus elleni védekezést. Hozzátette: csak akkor tartják meg a demonstrációt, ha nem jelent kockázatot, de szerinte az biztos, hogy kevésbé lesz kockázatos, mint egy NB I-es focimeccs. Maszkban, távolságtartással tervezik a tüntetést, a C verzió, hogy gépkocsival jönnének.

Hozzátette: pártoknak is elküldték a levelet a demonstrációról, de nem ez a legfontosabb, hanem, hogy magánemberek legyenek ott. A kormánnyal szemben is lehet eredmény elérni, de csak akkor, ha nagyon sokan követelik. Egyes cikkek szerint azt állította, hogy 100 ezren lesznek a tüntetők, erre reagált: nem ezt mondta, hanem azt, hogy ha eljönnének annyian, az „megoldaná a problémákat”. Ha kevesebben mennek el, az is üzenet a hatalomnak – fogalmazott Hadházy Ákos.

Beszélt arról is, hogy képviselőtársával, Szél Bernadettel már egy hónapja szeretnék megnézni a konzultációs íveket, de nem kaptak semmilyen választ. Orbán Viktor arra hivatkozik, hogy 1,8 millió visszaküldött ív van, és ezekkel őt támogatják az emberek, sőt, azt sugallja a képviselő szerint, hogy azért „nem védekeznek semennyire” (a vírus ellen), mert neki a nemzeti konzultációban ezt üzenték.

 
Hadházy Ákos független képviselő a 260 ezer összegyűjtött nemzeti konzultációs ívvel a budai Várban (kép: Facebook)
 
 

Arra a kérdésre, hogy országgyűlési képviselőként legalább láthatják-e az íveket, Hadházy Ákos azt mondta: „már semmilyen jogunk nincs”, amikor a 2017-ben a  „Soros-konzultációnál” háromszor tizenöt percet kaptak, hogy üres dobozokat nézhessenek, akkor még legalább beléphettek állami intézményekbe. Idén viszont már a képviselőktől ezt a kevés jogot is elvették. Egyébként akkor is „töredéke volt” csak a kormány által bemondott számú konzultációs papírnak – tette hozzá.

Sőt, pénteken Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója újabb körlevelet küldött ki, hogy nehogy véletlenül szóba álljanak velük. Eddig is csak egy kis területre léphettek volna be az MTVA területére, most már egyáltalán nem, és csak írásban ad választ a közmédia. Nyilván ők is készülnek október 23-ára – jegyezte meg.

Hadházy Ákos az interjúban bírálta azt is, hogy mennyire kevés koronavírus-tesztet végeznek a hatóságok, ez nem is volt benne a nemzeti konzultációban, szerinte azért, nehogy számon kérjék az emberek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Esti gyors
2020. október 09., péntek 18:35
Műsorvezető: Selmeci János