„Klubrádió
Reggeli gyors

Gyengül Orbán újraválasztásának esélye; Karácsonyék levelet írtak az Európai Bizottság elnökének

7/12/2020 07:23

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Magyarországgal foglalkozó nemzetközi cikkeket válogattunk össze lapszemlénkben, fókuszálva a magyar különutasságra, legyen szó vétóról, külföldiek fogadásáról vagy éppen a Trump-féle narratíva becsempészéséről.
Nemzetközi lapszemle Csernyánszky Judittal.

2020. december 07. Reggeli gyors-részlet (2020.12.07. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje)
05:35
00:00
A szögesdróttal körbefuttatott határőrizet a nyitókép a CNN rólunk szóló tudósításában, amely közli, hogy a mostanival ellentétben korábban nem volt ilyen szívélyes, mitöbb ellenséges volt a külföldiek fogadtatása Magyarországon. Egyrészt a menekültek miatt, másrészt lezárták még az uniós országból érkezők előtt is a határt a járvány legszigorúbb heteiben. Most azonban megváltozott a helyzet: hazánk szíves örömest beengedi azokat a külföldieket, akik már túlestek legfejlebb hat hónappal ideérkezésük előtt a Covid-19 fertőzésen, akár negatív, akár pozitív teszteredmény igazolásával – utóbbi azonban nem lehet 14 napon belüli, amit a szakzsargon immunis útlevélnek nevezett el. A magyar kormány álláspontja szerint a fertőzésen átesettek szervezete ellenanyagot termel, ami védettséget ad, ezért nincs miért félni. A New York-i Mount Sinai kórház szakértője szerint ez akár igaz is lehet, de a hat hónapos védettségi időt, sőt általában a feltételezést sem tudják egyelőre tudományosan alátámasztani. A WHO már áprilisban jelezte, és most csütörtökön ismét megerősítette, nem ért egyet ezzel az állásponttal.

Szájer szexpartija és a gyülekezési rendelkezés megsértése továbbra is izgalomban tartja a nemzetközi sajtót. A BBC brüsszeli tudósítása inkább az előbbire, mint az utóbbira helyezte a hangsúlyt, tálalva, mennyire álszent és képmutató az az ember – nevezetesen Szájer –, aki az alaptörvényben alkotmányos tilalmat vezet be a melegek házassága tekintetében, viszont kéttucatnyi meztelen férfi társaságában talál rá a rendőrség. Menekülése pedig már egyenesen Benny Hill paródiába illik. Miközben a volt EP-képviselő úgy nyilatkozik, hogy magánéletét legyenek szívesek nem összekeverni a politikai szerepvállalásával, aligha van ma ember, aki beveszi ezt a dumát – írja a BBC. Majd előveszi a magyar kormányt is, amelyik mindennek tetejébe ultrakonzervatív ideológiát hirdet. Fagyos is volt Orbán elbocsátó üzenete. Itt Andrej Dudát, a lengyel elnököt idézi, aki még a nyáron úgy fogalmazott, hogy a LMBTQ-közösség ideológiája rosszabb és veszélyesebb, mint a kommunizmusé volt. S itt felhívja a cikk a figyelmet arra, hogy éles szakadék van Kelet és Nyugat között a melegjogok elismerése tekintetében. Míg nyugaton a '60-as évek óta van ennek kultúrája, hisz a belga rendőrség sem a szexpartit, csak a szabálysértést büntette, addig a keleti államok fényévekre vannak ennek elfogadásától. A keleti és a nyugati sajtóorgánumok is ennek megfelelően tálalták a botrányt. Egy dolog van csupán, amit se itt, se ott nem tolerálnak napjainkban, hogy egymást megfertőzzék az emberek. Nem csoda, hogy a Szájer-féle partin ápolók tesztelték a vendégeket a beléptetéskor.

Pesti TV

Jeszenszky Zsoltot, a Pesti TV kreatív igazgatóját és talk showját mutatja be az amerikai közszolgálati rádió, az NPR. Mivelhogy DJ Jeszi szerint minden európai nacionalistának meg kell hallania Trump üzenetét, aki nem ismeri be a vereségét. Jeszi következtetése: ha olyan a rendszer, ami ellened dolgozik, akkor küzdened kell és nem beismerni a vereséged – nyilatkozta az NPR-nak. Ugyanis ő sem hiszi el Biden győzelmét. És párhuzamot is vont az 1947-es magyar választásokkal, ahol a kommunisták szerinte elcsalták a választásokat. Ugyanakkor elhangzott az is, hogy Trump vereségével az európai populisták elvesztették legpompásabb pompomlányukat. A Pesti TV-t pedig az Orbán-féle médiabirodalmához tartozó egyik legfrissebb darabjaként mutatja be, amelyik máris becsempészte Kelet-Európába a Trump-féle narratívát és buzdítja is saját táborát, nem kell beismerni majd a vereséget. Az amerikai rádió szerint Orbán 2022-es esélyei gyengének látszanak most, erősödnek a liberálisok. Azonban Orbánnak nem lesz nehéz bebizonyítani a választási csalást, hisz kézbentartja az igazságszolgáltatást.

Végül a Reuters legfrissebb jelentését említeném meg, de az EUobservert és egyéb forrást is beidezhetnénk, amelyek arról szólnak, hogy valószínűleg kizárják Magyarországot a helyreállítási alapból való juttatásból, amennyiben nem hajlandó elfogadni a jogállami kitételeket – ezt legutóbb a francia uniós-ügyi miniszter Clement Beaune jelentette be: "Világos az álláspontunk: nem fogjuk feláldozni sem a helyreállítási alapot, se a jogállami követelményrendszert, nem fogjuk kinyitni újra a vitát. Mi pontot tettünk a végére. S ezt ne tekintse senki fenyegetésnek, hanem ez lesz a következménye annak, ha megvétózzák a hétéves büdzsével együttesen a csaknem 2000 milliárd eurót kitevő uniós csomagot."

 
Szabad Városok főpolgármesterei
 
Budapesten 2019. 12. 16-án, hétfőn Karácsony Gergely budapesti, Matúš Vallo pozsonyi, Zdeněk Hřib prágai és Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester írt alá közös nyilatkozatot a Szabad Városok Szövetsége nevében.
 Facebook
 

A Bloomberg pedig úgy tudja lengyel hírforrás alapján, hogy Budapest és Varsó polgármestere készülnek arra az eshetőségre, ha a két ország kormányfői megvétózzák az uniós költségvetést. Rafal Trzaskowskiés Karácsony Gergely hétfőn küldik el levelüket Ursula von der Leyennek, jelezve hogy ők elhatárolódnak a kormányaiktól, és ezért azt kérik, hogy tegyék számukra hozzáférhetővé az uniós alapokat. Álltólag több város is aláírta ezt a levelet.

Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje a 2020. december 7-i Reggeli gyorsban hangzott el.