„Klubrádió
Esti gyors

Jelentősen gyengültek a Fidesz pozíciói Európában

3/12/2020 22:17

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Magyarország és Lengyelország nélkül is lesz helyreállítási alap. A 25-ök hitelt is tudnak felvenni, a jogi keret lényegében már megvan.

2020. december 03. Esti gyors - részlet 20.12.03. Hegedűs István
00:00
00:00

Nem lepődött meg különösebben a Szájer-botrányon Hegedűs István a Magyarországi Európa Társaság Elnöke, hisz köztudott volt a képviselő szexuális orientáltsága. Az viszont, ahogyan ez most ország-világ elé került, az méltatlan. Részben vicces, nevetséges, részben tragikus, szánalmas. Szájer József egy felkészült, okos ember, kiváló szakjogász. Hegedűs István sokáig dolgozott vele a Fideszben még a kezdetek idején, és akkor Szájer még centrista, középutas politikát folytatott, aztán beállt Orbán Viktor mögé. Főleg a legutóbbi tíz évben már teljesen az orbáni vonalat képviselte, ami valószínűleg egyfajta skizofrén állapot lehetett a számára, hisz jogászként -és neki magánemberként- nehezen lehet elfogadni sok mindent a Fidesz politikájából. Hegedűs István emlékeztetett arra, hogy az ellenzék nem támadta Szájert a homoszexualitása miatt, mert azt magányügynek tartotta. Az viszont elképzelhető, hogy ezzel tartották kézben őt a saját pártján belül.

Az bizonyos, hogy a botrány gyengíti a Fideszt. Deutsch Tamás durva beszólásai ugyancsak. Az pedig végképp, hogy nagy vonalakban már sikerült ellenszert találni Orbánék esetleges vétójával szemben. (A lengyel kormány máris hátrább lépett.) Magyarország és Lengyelország nélkül is létre lehet hozni a helyreállítási alapot, a 25-ök hitelhez is juthatnak a nemzetközi pénzpiacon. A jogi keretet még pontosítani kell, de a minta ott van az eurózónán belül, nevezetesen az Európai Stabilitási Mechanizmus. Az elszigetelődés elég veszélyes játék, mert Hegedűs István szerint egyáltalán nem biztos, hogy az emberek többsége az Uniót hibáztatja majd, ha az ország nem kap pénzt. Könnyen lehet, hogy a saját kormányát.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook, Orbán Viktor oldala.

Esti gyors  
2020.12.03. 18:00
Műsorvezető: Hardy Mihály