„Köszönjük,
Reggeli gyors

Összeesküvés lenne a Szájer-ügy? Nem valószínű

2/12/2020 14:01

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Szájer József jó ideje zárkózott, alig lehet vele szót váltani. Feltehetően a belső énje és a Fidesz mostani politikája közti ellentét az oka – mondja Ujhelyi István.

2020. december 02. Reggeli gyors - részlet 20.12.02. Ujhelyi Istvan
12:15
00:00

Szájer József nem csupán egy európai néppárti képviselő volt, hanem az EPP egyik vezető egyénisége. Befolyásos politikus abban a párcsaládban, amelynek alapeszméje a konzervativizmus, a kereszténydemokrácia. S nem csak a Fidesz egyik alapítója, hanem egyfajta híd is a magyar kormánypárt és az európai intézmények között. Botránya és az azt követő lemondása biztosan megrázza az Európai Néppártot, és megingatja azon belül a Fidesz tagságát. Elég csak arra gondolni, hogy máris aláírásgyűjtés indult Deutsch Tamás ellen, aki a delegációvezető. Erről beszélt a Reggeli gyorsban Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője.

Az orgia-botránnyal kapcsolatban azt mondta, hogy Szájer József lemondásának hírét hallva először arra gondolt: valóban elfáradt a politikus. Az utóbbi időben zárkózott volt, alig lehetett vele pár mondatot váltani, tényleg úgy tűnt, hogy a belső énje és a Fidesz mostani politikája között volt akkora különbség, amit nagyon nehezen viselt.

Ujhelyi István kizártnak tartja, hogy valamiféle összeesküvésről lenne szó, amivel Magyarországot akarná büntetni bárki is Orbán dacos vétópolitikája miatt. Ezt akkor lehetne egyáltalán számításba venni, ha egy évekkel ezelőtti videofelvétel éppen most került volna a sajtó kezébe. De ez, hogy a legnagyobb politikai vita közepén egy vezető politikus elmegy egy ilyen sajátos „házibuliba” kijárási korlátozás idején? Ez nem összeesküvés. Ami pedig a menekülést illeti: az áldozati szerep még mindig jobb, mint a hatósági eljárás.

2020. december 02. Reggeli személy - részlet 20.12.02. Jeszenszky Géza
04:51
00:00

Az összeesküvést valószínűtlennek tartja Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, nagykövet is. Ha valamelyik ország ezt a taktikát választaná az uniós-magyar konfliktus megoldására, rosszul tenné. A jogállamiságról folytatott vitában érvek csapnak össze, bár Jeszenszky Géza szerint a lengyel és a magyar álláspont védhetetlen. A volt külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban más fideszes politikusok is kerültek kellemetlen helyzetbe. Szájer József rendkívül kínos ügye más esetben akár magánügy is lehetne, de most, amikor Orbán Viktor az Európai Unióval harcol, bizony a figyelem középpontjába kerül.

Az interjúkat a fenti lejátszókra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.12.02. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert