„A
Esti gyors

Szájer-ügy – Volt már ilyen lefagyása a Fidesznek

2/12/2020 21:38

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Nehéz elhinni, hogy a Fideszben ne tudtak volna Szájer József viselt dolgairól. A mostani botrány viszont léket ütött a csónakon, gond van a hitelesség és a propaganda között.

2020. december 02. Esti gyors - részlet 20.12.02. Lakner Zoltán
08:11
00:00

A Szájer ügy nagyon hasonlít a Borkai-botrányhoz, csak akkor késve kezelte a problémát a Fidesz. Pedig bizonyos értesülések szerint a vezérkar már egy éve tudott az akkor nyilvánosságra került kompromittáló felvételek létezéséről. Szájer Józsefről is tudnia kellett mindent néhány embernek, hiszen a politikai sérülékenység nemzetbiztonsági kockázatot is jelent. Felmerül a kérdés: akkor vajon miért tartotta meg Orbán?

Lakner Zoltán politológus véleménye az, hogy Szájer valódi és komoly munkát végzett az Európai Néppártban meg a parlamentben. Fontos politikus volt, ellentétben például Deutsch Tamással. Információkkal tudott szolgálni a Néppárt berkeiből Orbánnak. Mostanra már csak bólogató jánosok maradtak.

Szájer József kilépése érvágás a Fidesznek. A hitelesség nem stimmel a propagandával. A kormánypárt megpróbált felépíteni egy kampányt a családra, az együttélésre, egyfajta erkölcsi útmutatásra. Igaz, hogy van egy rendkívül stabil szavazóbázisa, de időről-időre szüksége van arra, hogy kiharapjon egy szeletet az ellenzék támogatói köréből, illetve bevonzzon szavazókat a bizonytalanok közül. Na, ebben okoz nehézséget a Szájer-botrány. Nem is tudott mit kezdeni vele a Fidesz propaganda-gépezete, lefagyott, egyébként már nem először – véli Lakner Zoltán. Ebben az ügyben nem lehet jót mondani, főleg egy mondatban nem. Olyan svungja, olyan ereje vagy a botránynak, hogy nehéz rá reagálni. Jellemző, hogy kormányülésre érkező miniszterek közül alig szólalt meg valaki, és –bár kicsit késve- lezárták a sajtó elől azt a területet, ahová a kormánytagok autói érkeztek. 

Íme a Telex videója.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Esti gyors
2020.12.02. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor