„Klubrádió

A Párbeszéd átszabna tíz Pest megyei választókerületet

10/12/2020 21:18

| Szerző: Klubrádió

A 2018-as országgyűlési képviselő-választáson Budakeszi és Dunakeszi választópolgárainak száma jelentősen, 20 százalékkal több volt az országgyűlési egyéni választókerületek választásra jogosultjainak országos számtani átlagánál. A Párbeszéd épp ezért azt javasolja a  Országgyűlés törvényalkotási bizottságának, hogy változtassanak a választókerületek területén.

Tíz Pest megyei országgyűlési választókerület területét változtatná meg az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a Párbeszéd javaslatára. A testület csütörtöki ülésén 32 igen, két nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadta el az indítványt, amelyet majd az Országgyűlés hagy jóvá – írja az MTI.

A módosítás a budakeszi, a szentendrei, a váci, a dunakeszi, a gödöllői, a vecsési, a szigetszentmiklósi, a nagykátai, a monori és a dabasi központú választókerületet érinti.

A változtatásra azért van szükség, mert a 2018-as országgyűlési képviselő-választáson két választókerület (Budakeszi és Dunakeszi) választópolgárainak száma jelentősen, 20 százalékkal több volt az országgyűlési egyéni választókerületek választásra jogosultjainak országos számtani átlagánál, 74 874 főnél. Burány Sándor (Párbeszéd) a vitában elmondta, hogy előterjesztésük lényegében Pálffy Ilonának, a Nemzeti Választási Iroda korábbi vezetőjének javaslatcsomagján alapul.

A csütörtöki ülésen arról is döntöttek, hogy elhagyták a törvényjavaslatból azt a részt, amely megengedné a szavazólap magáncélra történő lefotózását.