„Klubrádió
Megbeszéljük...

Haraszti Miklós: Nem elég megugrani a lécet

28/12/2020 21:24

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Bár a 2022-es választásokig még van idő, Haraszti Miklós szerint ideje lenne bizonyos lépéseket megtenni. Az ellenzéki együttműködés szerinte még mindig bizonytalan, a pártoknak nincs határozott programjuk amivel a választásokig mozgósíthatják a választóikat, és arra az esetre sincs stratégiájuk, ha győzelem esetén kormányt alakíthatnak. Az SZDSZ egykori alapítója hangsúlyozta azt is, hogy a sikeres kormányzáshoz nem elég csak éppen megnyerni a választást, hatalmas előnyt, lehetőleg kétharmados győzelmet kell aratniuk az ellenzéki pártoknak.

2020. december 28. Megbeszéljük - részlet 20.12.28. Haraszti Miklós
19:17
00:00

Haraszti Miklós politikai szempontból úgy látja a 2020-as évet, mint néhány civil csoport tiltakozásának évét, amelyek nem generáltak szélesebb szolidaritási mozgalmat. Ezek közül a Index szerkesztőségének felmondását és a Színház- és Filmművészeti Egyetem blokádját emelte ki. Az SZDSZ alapítója, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egykori sajtószabadság-felelőse úgy véli, hogy nagyon vegyesek az idei év tapasztalatai.

„Az általános politikai feltételei annak, hogy a társadalom levonja a tanulságot ebből a tíz éves történetből, amelyben eltérítették a demokráciát a hatalommegosztástól, a többségi hatalom túltengése tilalmából álló jogállamiságtól, nem javultak” – mondta, hozzátéve, hogy az ellenzéki pártok sokadszorra futnak neki közösen egy választásnak, egy kétpártrendszerű választási környezetben, amit a kormány alakított így. Szerinte ezek a pártok továbbra is versenyben vannak egymással és még az „év nagy tragédiájára”, a pandémiára sem voltak képesek közösen reagálni, ami egy irányítóképes párt magatartásához hozzátartozna.

 
Haraszti Miklós Fotó:
MTI/Kallos Bea
 

Alapjában véve elégedetlen Haraszti a politikai fejleményekkel, mert bár a pártok belátták, igaz, nem önszántukból, hanem a kormány választási törvénymódosításának eredményeképp, hogy csak együtt van esélyük, de továbbra sem látja intézményesítettnek (például közös szakértői teamek felállítása) az együttműködést, márpedig 2018 után sok szavazó ezért távolodott el az egyes pártoktól. Ahogy a terveket is hiányolja arra az esetre, ha megnyerik a választást. Hozzátette, nem elég megnyerni a választást, utána kormányozniuk is együtt, konfliktusmentesen tudnának. Ennek feltételeit nem látja jelenleg.

Csak együtt van esélyük olyan választási feltételeket szabni, amelyek fennállása esetén versenghetnek egymással anélkül, hogy bármely párt „túlhatalomra” tehetne szert. Szerinte a választók préselték össze a kis ellenzéki pártokat. A feladat nehéz, a sikeres kormányzáshoz „nem elég megugrani a lécet”. A sikerhez nem elég épp csak legyőzni a Fideszt.

A fiatalok hiánya számára is rejtély. Feltételezése szerint míg az Index (Telex) és az SZFE meg tudta és tudja szólítani őket, addig a politika csalódást jelent számukra, lázadásuknak nem ad teret.

Haraszti egyetértett egy, a Klubrádió iránt háláját kifejező betelefonálóval, mint fogalmazott: a rádió „reménysugár a sötét éjszakában”.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2020.12.28. 16:00
Riporter: Szénási Sándor