„Klubrádió
Megbeszéljük...

Magyar György nem félti az előválasztást a fideszes trolloktól

30/12/2020 22:15

| Szerző: Klubrádió/szg

Magyar György ügyvéd, az Ellenzéki Együttműködés (ELEGY) alapítója azt mondta, nem izgulnak amiatt, hogy esetleg kormányoldalról meghekkelnék az előválasztást (például a Fidesz számára legkedvezőbbnek tartott jelölt melletti plusz szavazatokkal), mert fel vannak készülve és bíznak a választókban. Minden ilyen beavatkozási kísérlet legjobb ellenszere a kellően nagy részvétel, és az informatikai háttér is megfelelő – tette hozzá.

2020. december 30. Megbeszéljük / részlet, Magyar György (20.12.30.)
12:17
00:00

Az ellenzék összefogott és elkötelezettnek látszik az előválasztások megtartására minden szinten. Kövér László, az Országgyűlés elnöke pedig a napokban azt üzente a fideszes választóknak: a Nyugat mindent meg fog tenni, hogy beavatkozzon a 2022-es választásokba és manipulálja azokat. Erről kérdeztük Magyar György ügyvédet, az Ellenzéki Együttműködés (ELEGY) alapítóját.

Úgy fogalmazott: „paranoiás jelenségekkel foglalkozni nem nagyon érdemes”. Szerinte azért beszél ilyen dolgokat a házelnök, azért riogatja a szavazóit, mert a kormánypártnál nem érzik magukat biztonságban. Nem örülnek, hogy együttműködik az ellenzék, és annak se, hogy kaptak bizonyos pofonokat Európában. Mivel Magyarországon kommunikációs kormányzás van, előre megmondják, hogy mitől kell félni.

Magyar György hangsúlyozta: ők viszont nem izgulnak amiatt, hogy esetleg kormányoldalról meghekkelnék az előválasztást (például a Fidesz számára legkedvezőbbnek tartott jelölt melletti plusz szavazatokkal), mert fel vannak készülve és bíznak a választókban. Tudják, hogy el fognak menni kellő számban és leteszik akár online, akár offline a voksukat biztonságosan és tisztán. Olyan tömeget sem Kövér László, sem a párttársai nem tudnak megmozdítani, hogy sikerre vigyenek egy előválasztást, lásd a 2019-ben a főpolgármesteri posztért, amikor sokan szavaztak, és utána sikerült leváltani az óriási előnyből induló Tarlós Istvánt.

Minden ilyen beavatkozási kísérlet legjobb ellenszere a kellően nagy részvétel. Kiemelte, hogy együttműködik velük az aHang nevű civil szervezet, amelynél már most lehet regisztrálni az előválasztásra és lehet jeletkezni a szavazatszámláló bizottságokba. Komoly az informatikai háttér, a rendszer kiszűri a visszaélési kísérleteket, az ügyfélkapus azonosítás lehetetlenné teszi, hogy valaki egynél több szavazatot adjon le. Azt pedig nem tartja valószínűnek, hogy sok fideszes adna meg információkat magáról, csak hogy részt vehessen az egészben, mintha ellenzéki szavazó lenne.

 
 Ellenzéki főpolgármesteri előválasztási helyszín a Széll Kálmán téren. 2019.06.20., csütörtök
Fotó: Fórizs Mátyás / Klubrádió
 

Meghekkelni persze mindent meg lehet, de a választás rendje elleni bűncselekménynek és az okirattal visszaélésnek komoly büntetőjogi vonzata van – tette hozzá büntetőjogászként. Ha pedig el is küldenek a fideszesek például a Széll Kálmán térre vagy bármely szavazósátorba „tizenöt ilyen csúnya trollt”, akkor ők huszonöten lesznek, és nem lesz jelentősége egy-két plusz szavazatnak. „Azt gondolom, hogy szürkeállományban jobbak vagyunk” – fogalmazott. Jelenleg úgy látja, a pandémia okán az online térben részvétel erősödik meg az előválasztás, és ennek megvan a kellően biztonságos számítástechnikai háttere – ismételte meg.

Magyar György elköszönésképpen azt mondta, minden jót kíván a Klubrádió egész stábjának, és reméli, „a jövő évben kétszer ekkora hullámsávon tudunk működni”.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Megbeszéljük...
2020.12.30. 17:15
Műsorvezető: Bolgár György