„Klubrádió

Gyurcsány: Dobrev Klára politikai libidója még nincs rajta a miniszterelnök-jelöltségen

14/12/2020 10:58

Gyurcsány Ferenc, DK-elnök szerint a lehetséges ellenzéki miniszterelnök-jelöltek: Jakab Péter, Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely, Dobrev Klára és Fekete-Győr András. Gyurcsány a felesége és politikustársa, Dobrev Klára lehetséges jövőjéről azt is mondta, még nem tudja pártjának lesz-e miniszterelnök-jelöltje, de ha lesz, akkor nyilván Dobrev Klára. A DK-elnök szerint jövő őszre lehet meg a közös miniszterelnök-jelölt, de a közös listáról már most karácsonyig megegyezhetnek.

„A közös miniszterelnök-jelölt lesz az ellenzék vezetője. Nem kétséges. Lassan megtaláljuk ezt a személyt, és mögötte egységes lesz a tábor” – nyilatkozta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a Telexnek, akinek elmondása szerint manapság reggeltől estig az ellenzéki együttműködés stratégiai kérdéseiről egyeztet ellenzéki politikustársaival. „Semmi mást nem csinálok, ülök és beszélgetek. … valójában a következő kormány programjával, személyi felállásával, a többi ellenzéki párttal és mozgalommal töltöm az életemet, kora reggeltől késő estig.”

Mint hangsúlyozta, még egy találkozójuk van karácsonyig, a legfontosabb pedig, ami még hátravan, hogy a Jobbiknak is igent kellene mondania a 2022-es országgyűlési választásra tervezett közös ellenzéki listára. Már van formális döntés a 106 közös egyéni képviselőjelöltről. Döntés van arról, hogy egy közös miniszterelnök-jelölt legyen, és ebből már következne, hogy akkor közös a lista is, de ezt még meg kell erősíteni mindenkinek – tette hozzá a politikus, aki tehát azt reméli, az ellenzék együttműködésének alapvető formáiról szóló megállapodás még az ünnepek előtt megszülethet.

 
Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Forrás: Facebook
 

Gyurcsány szerint a lehetséges ellenzéki miniszterelnök-jelöltek – nem erősorrendben – Jakab Péter Jobbik-elnök, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd politikusa és a DK-s Dobrev Klára, EP-képviselő. Meg persze Fekete-Győr András is – tette hozzá riporteri kérdésre Gyurcsány, majd megemlített még két momentumos politikust. „Ráadásul itt vannak még a Momentum EP-képviselői is. Donáth Anna és Cseh Katalin. Kitűnő teremtések.”

Gyurcsány a felesége és politikustársa, Dobrev Klára lehetséges jövőjéről azt is mondta, még nem tudja pártjának lesz-e miniszterelnök-jelöltje. „Nyilván ha lesz, akkor az Klára lesz, ha nem lesz, akkor azért nem lesz, mert Klára nem fogja elvállalni. … Nincsen rajta a politikai libidója, hogy egyszerűen fogalmazzak. Ha eldöntötte volna, akkor már nem így csinálná”– fogalmazott Gyurcsány. Szerinte jövő őszre nevezhetik meg a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, aki országosan ismert politikus lesz, így a kampányára bőven elég lesz neki a 2022-es választásig hátralévő idő.

Az ellenzéki együttműködés többi, technikai jellegű kérdése Gyurcsány szerint már kevésbé fontos. „Mikor, milyen előválasztás legyen, legyen-e mindenhol? Ez már menni fog. Így vagy úgy. Egy ponton túl ez már nem nagyon érdekli az ellenzéki választókat, és bevallom, engem sem. Tehát amikor már a technikákról van szó, én ott elveszítem az érdeklődésemet. Azt majd a kollégák elintézik.”

Saját jövőbeni szerepéről azt mondta, listás parlamenti képviselői helyért indul. Arra a felvetésre pedig, hogy a 2022-es választási kampány mégiscsak róla fog szólni, főként a Fidesznek, Gyurcsány azt válaszolta, ez az ő problémájuk, nem az övé. „Nekem, nekünk ezzel nem kell foglalkozni.”