„Klubrádió
Megbeszéljük...

Ungár Péter: Sok jó kompromisszum jöhet létre

29/12/2020 19:23

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az ellenzéki együttműködést "széles koalícióként" jellemezte Ungár Péter. Az LMP elnökségi tagja szerint egy hat pártot tömörítő koalícióban nem is lenne helyes, ha azonos értékrend mentén gondolkodnának, mert az egyetlen pártot jelentene. Szerinte egy demokratikus berendezkedésű közösségben, ahol működik a belső kontrol, jó kompromisszumokat kötve eredményes politikát lehet folytatni.

2020. december 29. Megbeszéljük - részlet 20.12.29. Ungár Péter
12:55
00:00

Nem sokkal ezelőtt két egykori SZDSZ-es politikus, Haraszti Miklós az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egykori sajtószabadság-felelőse és Bauer Tamás, a Demokratikus Koalíció volt alelnöke is fenntartásait fejezte ki az ellenzéki együttműködéssel kapcsolatban. Míg előbbi szerint az együttműködéshez több kell névleges összefogásnál, utóbbi kifejezetten aggódik amiatt, hogy szorosabbra fűzik kapcsolataikat a módszereikben szerinte inkább a Fideszhez közeli pártokkal.

Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja úgy véli, hogy Bauer Tamásnak abban igaza van, hogy az LMP-nek az Európai Unióval kapcsolatban, valamint a határon túli magyarokkal kapcsolatban vallott álláspontja eltér az ellenzéki pártokétól. Hangsúlyozta azonban, hogy itt egy „széles koalícióról van szó”. Ha egységesíteni akarunk, az nem hat párt, hanem egyetlen párt lenne szerinte.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Ungár Péter Fotó:
MTI/Koszticsák Szilárd
 

Arra a kérdésre, hogy működhet-e ez az ellenzéki szövetség úgy, hogy alapkérdésekben különbözőek az egyes pártok nézetei, Ungár azt felelte, hogy nem a különbségeket kell szem előtt tartani az együttműködés során, hanem azt, amiben egyet értenek. Ilyen például a jogállamisági kérdés. Az egyes pártok arányairól elmondta, hogy a belső kontrollal, minden megoldható. „Egy normális demokratikus berendezkedésben rengeteg jó kompromisszum létrejöhet” – tette hozzá.

Ungár példaként hozta fel egy olyan kompromisszum lehetőségét, amely szerint a határon túli magyaroknak megmarad a szavazati joga, de nem magyar pártokra szavaznak listán, hanem a sajátjaikra. A jogi nemzetegyesítés kérdésében azonban nem flexibilis a párt.

Úgy látja, hogy az LMP sokat változott Schiffer András ideje óta, sokkal „atlantistább” irányt vett. A NATO felé elkötelezett, Oroszországgal szembeni politikája is változott. Ungár pedig közalkalmazottak helyzetével, a szociális dolgozók alulfizetettségével foglalkozik, ami inkább a baloldal sajátja.

Az előválasztás során szerinte nemcsak arra kell felkészülni, hogy Orbán Viktor esetleg megpróbálja azt szabotálni, de a járvány is megnehezítheti azt.

A szövetségben lojalitásra van szükség, ami az irányvonalak eltérése mellett egyben tartja a létrejött közösséget.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük...
2020.12.29. 17:15
Műsorvezető: Bolgár György