„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Bauer Tamás: A Jobbik és az LMP kilóg a sorból

24/12/2020 01:47

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Szörnyűséges a Fidesz-világ, de bármi áron nem lehet leváltani. Az ellenzéki összefogás eufóriájában sok kérdéssel nem néznek szembe sem a politikusok, sem a választók.

2020. december 24. Megbeszéljük - részlet 20.12.23. Bauer Tamás
17:45
00:00

A politikában mindig szembe kell nézni azzal, hogy minek mi az ára – mondja Bauer Tamás közgazdász, egyetemi tanár. Az világos, hogy a Fidesz-világ sokak számára szörnyűséges és elfogadhatatlan, le kell váltani a kormányt, de az ellenzéki összefogással van némi gond. Nevezetesen az, hogy a Jobbik és az LMP alapvető, stratégiai ügyekben a Fidesz pártján áll. Elég csak az Alaptörvény módosítására gondolni. Nem csak az a kérdés, hogy mi szűnik meg egy ellenzéki győzelem esetén, hanem az is, hogy mi jön utána. Sokan gondolják azt, hogy a Fidesztől bármi áron meg kell szabadulni, de a politikában nincs olyan kategória, hogy bármilyen ár. Meg kell nézni, hogy minek mi az ára. Melyik párt mit visz be egy szövetségbe, és mit kap érte.

Bauer Tamás árulkodó jelnek tartja, hogy az ellenzéki összefogásról szóló kommunikációban nincs szó azokról a kérdésekről, amelyekben a Jobbik és az LMP véleménye eltér a többi párt álláspontjától. Meddig terjed a szövetség? Erre nincs megnyugtató válasz. Mit gondolnak a szövetségre lépett pártok például az euróról, az uniós tagságról?

Eufória van, de a pártok politikusai nem néznek szembe a nézetkülönbségekkel, ennél fogva a választók sem tehetik ezt meg. Bauer Tamás emlékeztetett Karácsony Gergely javaslatára a technikai koalícióról és Bokros Lajoséra. Úgy vélte, most fenntartás nélkül kötöttek megállapodást az ellenzéki pártok.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. MTI Fotó: Marjai János.

Megbeszéljük
2020.12.23. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György