„Klubrádió
Reggeli gyors

Visszaüthet, amit Orbán az önkormányzatokkal tesz

22/12/2020 14:17

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Néhány alapvető közszolgáltatáson kívül semmi nem maradt a települések kezében. Pár évvel ezelőtt ez még nem érdekelte volna az embereket. Most már igen.

2020. december 22. Reggeli gyors - részlet 20.12.22. Böcskei Balázs
04:47
00:00

Az utóbbi időben szinte egy információs cunami érkezett az önkormányzatokkal, azok gazdálkodásával, függetlenségével kapcsolatban. A választóknak korábban ez elég homályos terület volt. Nem igazán volt fontos, hogy az állam, vagy az önkormányzat kapja a bevételt, adót ígyis-úgyis fizetni kellett. Aztán a települések sorra veszítették el az intézményeiket, esetleg önként mondtak le azokról, néhány alapvető közszolgáltatáson kívül szinte semmi sem maradt. Ez már kezdett feltűnni. Mostanában meg az, hogy az önkormányzat tesztel, bár az állami feladat, meg az önkormányzat ad ételt, nem a kormány, és így tovább.

Ebben a politikai és kommunikációs környezetben jelentette be Orbán Viktor a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának megfelezését. Ez az adónem a települések működésének alapjai közé tartozik. A városok hozzávetőlegesen a bevételük nyolcadát veszítik el, a főváros pedig az ötödét. Mindezt akkor, amikor már a gépjárműadótól elestek, parkolási díjat nem szedhetnek, tehát egyébként is csökkent már a bevételük a közelmúltban, a válsággal, járvánnyal kapcsolatos kiadásaik pedig nőttek.

Az Idea Intézet felmérése szerint –amely december első felében készült-  lassan, de egyértelműen fogy a Fidesz tábora. Orbán intézkedései a saját, lokális köreikben is negatívan hatnak, illetve hathatnak – vonta le a következtetést Böcskei Balázs kutatási igazgató. A válaszadók 60 százaléka szerint most nem lenne szabad pénzt elvenni a településektől. Az ellenzéki szavazók körében az arány 80 % feletti, a bizonytalanoknál is 60 fölött van, és a kormánypártiak közül is sokan vannak az ellenzékihez közeli véleményen. A Fidesz tábora tehát koránt sem egységes, szakadás tapasztalható. Egynegyedük még azt is elhiszi, hogy itt Orbán politikai bosszújáról van szó, egyharmaduk túlzottnak tartja az elvonás mértékét. És a járvány kezelésének megítélésében sem áll minden fideszes a kormány mögött.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2020.11.22. 06:00
Műsorvezető: Dési János