„Klubrádió
Reggeli gyors

Karácsony: A segítő kezünket próbálja letörni a kormány

21/12/2020 10:49

| Szerző: Klubrádió/szg

„A segítő kezünket próbálják letörni, nehogy már azt gondolja egy választópolgár, hogy a válság alatt az önkormányzatok többet tudtak segíteni, mint a kormány” – mondta Karácsony Gergely, akit az iparűzési adó felének elvonásáról kérdeztünk. A főpolgármester hozzátette: az önkormányzatiság arról szól, hogy egy település lakói önmagukat kormányozzák a polgármesteren keresztül, nem pedig arról, mint a tanácsrendszerben, hogy felmegy a polgármester a pártközpontba egy kis pénzt szerezni. Ha kezet kell csókolni a kormánynak, vége az egésznek.

2020. december 21. Reggeli gyors - részlet 20.12.21. Karácsony Gergely
08:34
00:00

„Orbán Viktor ma bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését” – ezt Karácsony Gergely mondta azután, hogy a kormányfő közölte, az iparűzési adót jellemzően a kis-és középvállalkozásoknál megfelezik, és ezzel az önkormányzatokat az egyik legfontosabb bevételi forrásuktól fosztják meg.

Karácsony Gergely a Reggeli gyorsban azt mondta: szerinte ez azért egy határ átlépése, mert lehet, hogy az állam valamit kompenzál majd az elvett pénzből, de onnantól kezdve, hogy az önkormányzatok elmennek kuncsorogni a kormányhoz, az önkormányzatiság lényege veszik el. Lehet, hogy lesz pénz a közszolgáltatásokra bizonyos településeken, amelyek most veszélyben vannak, de a polgármestereknek tulajdonképpen kezet kell csókolni a kormánynak, és így nem lehet önkormányozni. Az önkormányzatiság arról szól, hogy a lakók önmagukat kormányozzák a polgármesteren keresztül, és nem pedig arról, mint a tanácsrendszerben, hogy felmennek a polgármesterek a pártközpontba egy kis pénzt szerezni – fejtette ki. Egyébként úgy látja, ennek az intézkedésnek egyáltalán nincs gazdaságélénkítő hatása; az iparűzési adó az utolsó, amelyet egy válságban csökkenteni kellene, mert a cégek a bevétel alapján fizetik, és aki bajban van és nincs bevétele, az nem is tud fizetni.

Átadták a 3-as metró megújult déli szakaszát
 
 Karácsony Gergely főpolgármester (k), mellette Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója (j) és Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes (b) egy szerelvényben a 3-as metróvonal felújított déli, a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest közötti szakaszának átadásán a megújult Határ úti állomáson 2020. október 22-én. MTI/Máthé Zoltán
 
 

Úgy folytatta: ma 3 millió ember él olyan településen, ahol ellenzéki a vezetés, és a borzasztó oktatási, járványügyi, gazdasági adatokat látva valószínűleg az a célja a kormánynak, hogy befogják a szájukat ezek az önkormányzatok a választási kampányban. Valójában a kormány a településeket hozza lehetetlen helyzetbe, amikor drámai válságban kellene helyt állniuk, mert az, hogy a gazdasági, társadalmi bajokból hogyan tud talpra állni az ország, nagyban összefügg azzal, hogy az emberekhez legközelebb lévő önkormányzatok mennyit tudnak ebben segíteni. „A mi segítő kezünket próbálják letörni, nehogy már legyen olyan választópolgár, aki azt gondolja, hogy a válság, a járvány idején az önkormányzatok többet tudtak segíteni, mint a kormány”. A budapestiek láthatják, hogy ki az, aki ingyen teszteket biztosít, időben meghozta az intézkedéseket a maszkviselésről, és láthatják azt is, hogy az intézkedéseknek köszönhetően jobb a járványhelyzet, mint vidéken.

„Azért, mert a kormány megbolondult, ne a budapestiek szívjanak” – fogalmazott. A tartalékok rovására és nagyon jelentős bürokráciacsökkentéssel rakták össze a költségvetést, amelyből a városlakók nem veszik észre, hogy a város iszonyatosan nagy bajban van. Az iparűzési adó nem az egyetlen, amellyel betartanak, napestig tudná sorolni az elvonásokat a főpolgármester. „Összeraktuk a költségvetést, majd másnap kirúgták az egyik lábát” – tette hozzá. A képlet világos: 2022-ben vagy a kormány változik, vagy a hozzáállása, vagy csődbe megy a főváros, és ebben nincs semmi költői túlzás.

Karácsony Gergely szerint az önkormányzatok nem fogják be a szájukat, visszaüthet ez a dolog. Ráadásul az elmúlt hónapokban a Fidesz támogatottsága „drámai mértékben” csökkent, és amennyire a felmérésekből kiolvasható, jellemzően Budapesten és a nagyvárosokban. Azt mondta, az, hogy magukkal kiszúrnak, legyen az ő problémájuk, de ezzel egyszerű állampolgárokat büntetnek, akik az elmúlt 30 évben megszokták, hogy megy a busz és folyik a csapból a víz, és teljes joggal nem kérdezték, hogy miből. És bár mindent megtesznek, most „nem biztos, hogy jön a busz”. Karácsony Gergely közölte: 36 polgármestertársával szimbolikusan jelzik, hogy baj van, sötét időszak következik, és lekapcsolják a díszkivilágítást, mert az látványos üzenet, de nem fáj senkinek. Nem akarják, hogy az embereknek fájjon a kormány „őrült politikája” – tette hozzá.

Azok a szavazók, akik ezeken a településeken élnek, és nem szeretik azt, hogy „háborús övezet” lakóivá váltak, a szavazatukkal állítják meg ezt a politikát. Mert úgy tűnik, se az EU, se más nem tudja a kormányt eltéríteni attól, hogy ha ő nem tud kormányozni, akkor más se tudjon – fogalmazott a főpolgármester.

Az interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors
2020. december 21., hétfő 08:20
Műsorvezető: Szénási Sándor