„Klubrádió

Meghosszabbította a kormány az ingyenes parkolást is

10/12/2020 10:40

| Szerző: Klubrádió

Január 11-ig meghosszabbítják a védelmi intézkedéseket, ahogy azt a miniszterelnök már bejelentette, az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben jelent meg kedden. Azonban, ahogy a 444 írja, megjelent egy határozat is, amely az ingyenes parkolást tolja ki ugyaneddig. Ezt a rendelkezést több önkormányzat bírálta.

Az ingyenes parkolás fenntartását a kormány azzal indokolta, hogy ezzel csökkenthető a zsúfoltság a tömegközlekedési eszközökön, de amellett, hogy csökkenti az önkormányzatok bevételeit, az így generált plusz forgalom fokozza a légszennyezettséget, ami pedig súlyosbítja a koronavírus tüneteit – hangsúlyozza a cikkében a 444.

Felhívják a figyelmet arra, hogy egy kutatás szerint a magyarországi koronavírusos halálesetek negyede a légszennyezettségre vezethető vissza.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke november elején arról beszélt rádiónkban, hogy politikai szándékot lát az ingyenes parkolás visszahozásában, mert a parkolási díj főleg ebben az ínséges időszakban nagyon jól jönne a sanyarú pénzügyi helyzetben lévő önkormányzatoknak. A gödöllői polgármester szerint a politika az önkormányzatok kivéreztetésére használta fel a járványhelyzetet már korábban is. Karácsony Gergely főpolgármester is arról beszélt: az ingyenes parkolás bevezetése közlekedési káoszt fog csak eredményezni, különösen advent idején

Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos is élesen bírálta ezt a rendelkezést.