„Klubrádió

Elhatárolódnak az ellenzéki nagyvárosok az Orbánt támogató levéltől

21/12/2020 16:12

| Szerző: Klubrádió

Túllépett a hatáskörén és politikai célokat követett a Megyei Jogú Városok Szövetségének fideszes elnöke, Szita Károly kaposvári polgármester, amikor az egész szervezet nevében üdvözölte az önkormányzatokat sújtó újabb kormányzati elvonást – erről írt a szövetség kilenc ellenzéki polgárnestere. Elhatárolódnak a levéltől, és nem fognak tagdíjat fizetni a szervezetnek, inkább a járvány elleni védekezésre költik az összeget.

Nem fizetnek tagdíjat a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MVJSZ) a szervezet ellenzéki vezetésű települései. Nyilatkozatban jelentette ki a 23 megyei jogú város vezetőjét tömörítő MJVSZ kilenc, nem kormánypárti polgármestere, hogy a kormány által a hétvégén bejelentett elvonások miatt nem jut majd a tagdíjra az általuk vezetett önkormányzatok költségvetéséből – számolt be a Mérce.

Az ellenzéki nagyvárosok polgármesterei ezzel ara utaltak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szombaton bejelentette, a kormány megfelezi a kis- és középvállalkozások által fizetett helyi iparűzési adó mértékét. Ez az adófajta az önkormányzatok egyik legfontosabb bevételi forrása.

A szövetségi tagdíjat megtagadó polgármesterek a Facebookon elérhető állásfoglalásukban egyúttal elhatárolódnak az MVJSZ fideszes elnöke, a kaposvári polgármester Szita Károly közleményétől, amelyben a kormánypárti poltikus arról írt, a szervezet támogatja a kormány újabb gazdaságvédelmi intézkedéseit.

„Elhatárolódunk a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke által kiadott nyilatkozattól. Azt kérjük Szita Károlytól, hogy a jövőben szakmai alapon képviselje a szövetséget, és tartózkodjon a szervezet egésze nevében tett, politikai alapú nyilatkozatoktól. Közösen úgy döntöttünk, hogy a 2021-es költségvetésben az MJVSZ-tagdíjra szánt, többmillió forintos összeget is a járvány elleni védekezésre fordítjuk, mivel a helyi iparűzési adóbevételek megvonása után minden forintra szükségünk lesz.

Koronavírus – A megyei jogú városok képviselőivel tárgya
 
Szita Károly és Orbán Viktor Fotó: 
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
 


Szita Károly, az MJVSZ elnöke a szövetség nevében a kormány helyi iparűzési adót megfelező döntésének támogatásáról, a gazdaságvédelminek nevezett, valójában nyíltan politikai célú, az önkormányzatok gazdálkodását ellehetetlenítő intézkedéssel kapcsolatos elégedettségéről adott ki közleményt.

A 23 hazai nagyváros polgármesterét tömörítő szervezetből 9 városvezető azonban nem ért egyet sem a nyilatkozattal, sem a kormány döntésével”– olvasható az MVJSZ ellenzéki polgármestereinek véleményét összegző Facebook-posztban, amelyben azt is hangsúlyozzák, hogy Szita a közleményével túllépett hatáskörén, politikai célokra használt fel egy szakmai érdekképviselet érdekében megalakult szervezetet.

Szita Károly a kritizált szombat délutáni közleményében azt írta, az MJVSZ támogatja a kormány új gazdaságvédelmi intézkedéseit. "A kormány és az önkormányzatok közös felelőssége, hogy erős legyen a gazdaság, erősek legyenek a családok, s hogy minél kevesebben betegedjenek meg a koronavírus-járvány következtében". A fideszes polgármester szerint a miniszterelnök által bejelentett intézkedésekre azért van szükség, mert a gazdaság védelmével lehet elérni, hogy legyen hol dolgozni, és hogy a szülők el tudják tartani a családokat. A kis- és középvállalkozások adójának megfelezése egyszerre szolgálja a munkahelyek megtartását, újabbak teremtését, a gazdaság megerősítését és az emberek védelmét.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere és az MJVSZ társelnöke szerint azonban a szombati diktátum célja egyértelmű. „A kormány a járványügyi védekezés költségeit már eddig is erejükön felül vállaló önkormányzatokat a pandémiára hivatkozva megfosztja a helyi iparűzési adóbevételük jelentős részétől, amivel még kiszolgáltatottabb helyzetbe taszítja őket. A kormányfő tájékoztatása alapján az államtól kaphatnak ugyan kompenzációt a vidéki városok, de ennek mértéke kizárólag a kormány politikai szándékától függ, így ez teljességgel kiszámíthatatlan és elfogadhatatlan.”

Karácsony Gergely főpolgármester pedig a Klubrádióban azt mondta, lehet, hogy lesz pénz a közszolgáltatásokra bizonyos településeken, amelyek most veszélyben vannak, de a polgármestereknek tulajdonképpen kezet kell csókolniuk a kormánynak, és így nem lehet önkormányozni. Az önkormányzatiság szerinte arról szól, hogy a lakók önmagukat kormányozzák a polgármesteren keresztül, és nem pedig arról, mint a tanácsrendszerben, hogy felmennek a polgármesterek a pártközpontba egy kis pénzt szerezni. (Budapest nem tartozik a megyei jogú városok közé, a főváros a megalakulása óta különleges jogi helyzetben van a magyar települések között.)

A tiltakozók névsora:

      <liclass=" icms-unhandled-style">

Péterffy Attila, Pécs

      Megyei Jogú Város Polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke<liclass=" icms-unhandled-style">

Botka László, Szeged

      polgármestere<liclass=" icms-unhandled-style">

Veres Pál, Miskolc

      polgármestere<liclass=" icms-unhandled-style">

Nemény András, Szombathely

      polgármestere<liclass=" icms-unhandled-style">

Csőzik László, Érd

      polgármestere<liclass=" icms-unhandled-style">

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely

      polgármestere<liclass=" icms-unhandled-style">

Fekete Zsolt, Salgótarján

      polgármestere<liclass=" icms-unhandled-style">

Szűcsné Posztovics Ilona, Tatabánya

      polgármestere<liclass=" icms-unhandled-style">

Pintér Tamás, Dunaújváros

    polgármestere