„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony: Nemcsak az ellenzékiekért, minden önkormányzatért lobbizunk

7/12/2020 23:23

| Szerző: Klubrádió/szg

Karácsony Gergely főpolgármester hangsúlyozta: nem azért lobbiznak az Európai Uniónál lengyel városokkal együtt, hogy az ellenzéki önkormányzatok, hanem, hogy általában az önkormányzatok jussanak forrásokhoz akkor is, ha a két ország kormánya megvétózza a helyreállítási csomagot, és a polgárok kimaradnak belőle. Hozzátette: azok a vezetők, akik megpróbálják elleplezni a társadalom sokszínűségét és magukat azonosítják a nemzettel, valójában nem szeretik a demokráciát.

2020. december 07. Esti gyors / részlet, Karácsony Gergely (20.12.07.)
07:52
00:00

Közös levelet írt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Rafał Trzaskowski, Varsó főpolgármestere összesen 249 magyar és lengyel város nevében az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek. A levelet aláíró 249 település polgármesterének nevében Karácsony és Trzaskowski azt javasolja, hogy ha a magyar és a lengyel kormány nem fogadja el az uniós költségvetést, lemond a helyreállítási alapról a jogállamisági mechanizmus miatt, és nélkülük kötnek kormányközi megállapodást, akkor az EU e két országnak biztosított forrásokból hozzon létre külön alapot a magyar és lengyel önkormányzatok számára.

Az Esti gyorsban azt mondta: nagyon reméli, hogy lesz, aki meghallgatja a felvetésüket, mert az elmúlt időszakban a magyar és a lengyel vétótól függetlenül is sok szó esett arról, hogy a városok közvetlenül kaphassanak támogatásokat. Az EU egyszer már átlépte az árnyékát, amikor létrehozta a helyreállítási alapot, ezt megteheti még egyszer, ha valamelyik ország nem vállalja a garanciát arra, hogy ezeket a pénzeket nem viszik át magánzsebekbe, akkor valamilyen megoldást kell találni. Az már ott van a lehetséges forgatókönyvek között, hogy a 27-ből csak 25 állapodik meg a csomagról, és az a céljuk, hogy így se maradjanak a magyar és lengyel emberek támogatás nélkül.

Egyáltalán nem biztos, hogy ebből nagyberuházásokat kellene megvalósítani, amelyek után oligarchákhoz kerülhetne a pénz. A többi között elektromos buszok beszerzéséről, villamossínek felújításáról van szó, ezek hozzásegítenék Budapestet a részvételhez a zöld fordulatban, és a helyi gazdaság élénkítéséhez. A főváros vezetése meg tudja oldani, hogy hasznos dolgokra menjen a pénz. Legyen meg a forrás, és Karácsony Gergely kezeskedik arról, hogy „nem ellopva lesz”, hanem okos módon kisebb és közepes beruházásokra költik – emelte ki.

Tudják, hogy az EU több döntéshozója rokonszenvezik a magyar és a lengyel városvezetők küzdelmével. Az EU azonban nagyon konszenzuskereső szervezet, és ezt bizonyos kormányok (a magyar kormány ebben élen jár) kihasználják. Azonban Karácsony Gergely azt gondolja, elszakadt a cérna, és a kompromisszumok helyett már a megoldást keresik. Ők azt szeretnék, hogy a magyar és a lengyel népet ne büntessék, de mégis legyen szankció a kormányok politikájával szemben, ha úgy tetszik, a kecske is lakjon jól és a káposzta is maradjon meg.

Beszélt arról is, hogy bár Lengyelország nagyobb, talán kicsit szabadabb, Magyarországon is volt bő negyven olyan településvezető, aki a nevét adta ehhez a kezdeményezéshez, és a főpolgármester tudja, hogy sokan nem tehetik meg. A Fidesz nagyon erős, de ebben a konkrét ügyben szerinte nincs ott a többség a miniszterelnök mögött. Minden társadalom sokszínű, és azok a vezetők, akik a társadalom sokszínűségét megpróbálják elleplezni és magukat azonosítják a nemzettel, valójában nem szeretik a demokráciát – fogalmazott.

Hangsúlyozta: nem azért lobbiznak, hogy az ellenzéki önkormányzatok, hanem, hogy általában az önkormányzatok jussanak forrásokhoz. Az elmúlt hónapokban az önkormányzatok pártállástól függetlenül kivették a részüket a járvány elleni küzdelemből, és ő lenne az első, aki határozottan tiltakozna, ha ilyen alapon osztanának támogatásokat. Ez nem fér bele az európaiság értékeibe, amelyek mellett közösen kiálltak – jelentette ki Karácsony Gergely.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Esti gyors
2020. december 07., hétfő 18:15
Műsorvezető: Dési János