„Klubrádió

Ki mond le 25 milliárdért 2800 milliárdról? – Karácsony üzent Orbánnak

19/11/2020 12:32

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely hosszú levélben igyekszik meggyőzni Orbán Viktort, hogy hagyjon fel a szövetségesei, az Európai Unió költségvetésének és a hazai önkormányzatok munkájának akadályozásával. Mert így kétfelől is segítségtől esik el.

Karácsony Gergely főpolgármester hosszú levelet írt Orbán Viktornak, amiben kifejezte az uniós költségvetés megvétózásával kapcsolatos aggodalmait. Szerinte a miniszterelnök kulcsfontosságú szövetségesei ellen indít háborút, amikor az Európai Unió helyreállítási alapját hét évre szóló büdzséjének elfogadását akadályozza és ezzel egy időben ellehetetleníti a hazai önkormányzatok munkáját. –

A főpolgármester szerint erre az ellenséges magatartásra semmi szükség, hiszen nemzetközi szinten az Európai Unió, belföldön pedig az önkormányzatok megfelelő működése nagyban könnyíthetné a járvány kezelését. „25 milliárdért bedöntené a fővárosi közszolgáltatásokat, de lemondana 2800 milliárdról” – utalt a főpolgármester arra, hogy Orbán megvétózta a jogállamisághoz kötött, uniós hétéves költségvetést és a hozzá tartozó helyreállítási alapot.

A Fővárosi Közgyűlés ülése
 
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„Ahelyett, hogy a partnerség erősítése révén megsokszorozná a védekezéshez, az életek és egzisztenciák megvédéséhez szükséges erőt, Ön lemondani készül a magyar embereknek járó európai támogatásról, és kicsinyes sarcpolitikával csődveszélybe sodorja az önkormányzatokat. Káros és rövidlátó politika ez, amely a kicsinyes hatalmi érdekeket az ország egészének érdekei elé sorolja” – értékelte Orbán magatartását Karácsony.

Az Európai Unió 2800 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást is adna csak Magyarországnak, de ezt az ország a magyar szuverenitására hivatkozó Orbán vétója miatt elbukhatja. Noha a mindenkit szorító problémára Karácsony szerint létezne megoldás: „Miniszterelnök úr! Ne az önkormányzatok zsebében turkáljon, hanem csapjon a tenyerünkbe, fogadja el a partnerségüket az ország érdekében, a járvány és a gazdasági válság sikeres kezelése érdekében. Ne a magyar települések és az országnak segítséget kínáló Európai Unió ellen küzdjön, hanem tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az európai támogatások mielőbb eljussanak azokhoz, akiket megilletnek: a magyar emberekhez.”