„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Jávor Benedek: A kormány cserben hagyta Magyarországot

11/11/2020 16:02

| Szerző: Klubrádió/szg

„Ez egészen felháborító, egészen elképesztő, ilyet kormánytól még nem láttam”, Magyarországot cserben hagyták, Magyarországot egyedül hagyták a járvány elleni küzdelemben – fogalmazott Jávor Benedek. Az elmúlt 24 órában olyan szinten csúcsosodott ki ez az arcátlan, cinikus, pikírt „letojása” az ország gondjainak, hogy az túlmegy minden határon – tette hozzá.

2020. november 11. Reggeli személy / részlet, Jávor Benedek (20.11.11.)
25:05
00:00

Jávor Benedeket, a Fővárosi Önkormányzat brüsszeli kirendeltségének vezetőjét a Reggeli személyben elsőként arról kérdeztük, hogy közösségi médiás oldalán közzétett legfrissebb posztjában elég kemény szavakkal bírálta a kormány járványkezelését.

Jávor Benedek azzal kezdte: mélyen felháborítja, amit a kormány járványügyben folytat. Magyarország szerencsés helyzetben volt, az első hullámot viszonylag kevés áldozattal átvészelte, köszönhetően annak, hogy a lakosság és az önkormányzatok is kezdeményezték a korlátozások minél gyorsabb bevezetését. Ezután a kormánynak volt 3-4 hónapja, hogy felkészítse az egészségügyet és a gazdaságot a második hullámot, de semmit nem tett. Amit mégis, hogy „ebből is üzletet csinálva” rengeteg lélegeztetőgépet vett úgy, hogy azok kezelésére nincs elég szakember.

Szeptember óta drasztikusan emelkednek a számok, lehet látni, hogy a járvány második hulláma sokkal súlyosabban érinti az országot. Ehelyett hosszú ideig semmilyen intézkedést nem hoztak, most pedig olyanokat látni, amelyek a hatalmuk bebetonozására szolgálónak, vagy amelyeken keresztül identitáspolitikai háborúkat folytatnak, illetve a korrupciós lehetőségeiket tágítják. Sőt, még azt is veszélybe sodorják, hogy a gazdaság, a vállalkozások, az önkormányzatok időben hozzájussanak azokhoz a forrásokhoz, amelyeket, „ha már a kormány semmiben nem segít az országnak”, az Európai Uniótól megszerezhetnének. Azzal fenyegetőznek, hogy megvétózzák azt az európai uniós mentőcsomagot, amely lehetővé tenné, hogy az ország segítséghez jusson a járvány elleni küzdelemben – tette hozzá a Párbeszéd politikusa.

„Ez egészen felháborító, egészen elképesztő, ilyet kormánytól még nem láttam”, Magyarországot cserben hagyták, Magyarországot egyedül hagyták a járvány elleni küzdelemben – fogalmazott Jávor Benedek. Az elmúlt 24 órában olyan szinten csúcsosodott ki ez az arcátlan, cinikus, pikírt „letojása” az ország gondjainak, hogy az túlmegy minden határon – tette hozzá.

A mostani korlátozásokkal mindenki egyetért, de sok száz, sok ezer ember életét meg lehetett volna menteni, ha fokozatosan szigorítanak már szeptembertől, sőt, minél korábban kezdik el, annál kevésbé szigorú korlátozásokra lett volna szükség, mert nem terjedt volna el ennyire a járvány – jegyezte meg. Elég lett volna ránézni Belgium példájára, ahol elszabadult a járvány, mert nem volt hivatalban megfelelő kormány, a távozó kabinet már, az új még nem mert vagy tudott szigorítani. Nálunk viszont nem kormányváltás volt, hanem tíz éve kétharmad.

 
Jávor Benedek
Fotó: Pálinkás János/Klubrádió
 

Parragh javaslata

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az iparűzési adó felfüggesztését javasolta a kormánynak. Karácsony Gergely főpolgármester szerint ha ezt elfogadják, másnapra csődbe megy Budapest. Gémesi György gödöllői polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke pedig dilettánsnak nevezte ezt a javaslatot. Jávor Benedek mindkettejükkel egyetért, szerinte a magyar vállalkozói szféra számára szégyen, hogy Parragh László bárkinek a nevében bármit mondhat, azok után, hogy ennyire az alapvető gazdasági-társadalmi összefüggések nem ismeretéről tanúskodó nyilatkozatot tesz. Nyilvánvaló, hogy az iparűzési adóbevételek elvonása a magyar önkormányzati rendszer összeomlását vonja magával, „aki már látott önkormányzatot 30 méternél közelebbről”, az ezt tudja. Ha Parragh László nem tudja, akkor ne mondjon semmit az önkormányzati rendszer működéséről, mert olyan alapvető ismereteknek nincs birtokában, „amelyek nélkül a közgazdasági egyetemre se lehet beiratkozni”. 

De az ellenzéki politikus szerint Parraghot politikai faltörő kosként küldték ki, javaslatának célja nem a koronavírus-válság kezelése, hanem az önkormányzati rendszer szétzúzása. A politikai hatalom megtartása a legfontosabb a kormánynak, ha a magyar önkormányzatok tönkretétele az ára annak, hogy leszámoljanak az ellenzékkel, akkor ezt teszi a Fidesz. Budapesten az iparűzésiadó-bevételek az összes bevétel több mint 70 százalékát adják, ebből működik a tömegközlekedés, az oktatási és szociális intézmények, ha ezt elvonják, a város működése ellehetetlenül.

Amerikai elnökválasztás

Jávor Benedek szerint a magyar kormány „hihetetlen diplomáciai okosságról tanúbizonyságot téve” előre kiállt a vesztes Donald Trump mellett. Joe Biden, a megválasztott elnök korábban is erős kritikával illette a magyar vezetést. Ilyenkor enyhíteni kellene a feszültséget, de a „kiváló külügyminiszterünk” már a kampányban támadta az akkori demokrata elnökjelöltet, a miniszterelnök Európából szinte egyedüliként napokon keresztül nem gratulált neki, a kormánysajtó pedig valami egészen parádés börleszket mutatott be az elnökválasztás alatt.

Szerinte nagyon feszült lesz a két ország viszonya. Várhatóan napirendre kerül újra a korrupció, az orosz kapcsolatok, az ezzel összefüggő biztonsági kockázatok, mint Paks II. és az orosz vezetésű bank. Így Magyarország egyedül marad, mert az EU-val szinte háborús viszonyban állunk, a miniszterelnök a költségvetést készül megvétózni. Ráadásul a baráti Lengyelország is más irányba megy, stratégiai partnernek tekinti az Egyesült Államokat és jó viszonyra törekszik Joe Bidennel is.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020. november 11., szerda 09:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás