„Köszönjük,
Esti gyors

Szigorítások: zsúfoltságra, rohamra számít a boltokban a szakszervezet

10/11/2020 23:57

| Szerző: Klubrádió/szg

Csak 19 óráig tarthatnak nyitva az üzletek szerdától. Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke elmondta, sokkal nagyobb zsúfoltságra, több vásárlóra számítanak, hiszen aki négyig, ötig dolgozik, az munka után beugrik a boltba hétig, mielőtt az bezárna, és az is ezt fogja tenni, aki amúgy este szokott bevásárolni. A nagy roham tehát 4-től 7-ig lesz, erre kell felkészülniük a dolgozóknak. Úgy véli, a zsúfoltságot „rövid távon újra szabályozni kell”.

2020. november 10. Esti gyors / részlet, Karsai Zoltán (20.11.10.)
07:15
00:00

A miniszterelnök által a koronavírus-járvány lassítása miatt bejelentett szigorítások egyik eleme, hogy az üzleteknek 19 órakor be kell zárniuk. Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke azt mondta: sokkal nagyobb zsúfoltságra, több vásárlóra számítanak, hiszen aki négyig, ötig dolgozik, az munka után beugrik majd a boltba hétig, mielőtt az bezárna, és az is ezt fogja tenni, aki amúgy este szokott bevásárolni.

Hangsúlyozta azt is: sok kérdést kapnak arról, hogy lesz-e leépítés, amiért rövidebb ideig tartanak nyitva a boltok, azonban ez félreértés. Ez a szabály csak a nyitvatartásra vonatkozik, az üzlet bezár, de a munkavállalók jó eséllyel ott maradnak árut tölteni, és olyan cég is van, amely már átállt éjszakai árufeltöltésre. Szerinte létszámleépítésre nem kell számítani, viszont a zsúfoltságot „rövid távon újra szabályozni kell”.

Karsai Zoltán úgy gondolja, hogy lesz valamennyi felfutás a vásárlásban, mert aki eddig mindig este vásárolt be, az talán most előre feltölti a készleteket otthonra. De szerinte a tavaszi helyzetből tanultak az emberek, tény és való, hogy akkor „felvásároltuk a lisztet, a búzadarát, a ceruzaelemet, a WC-papírt, ami csak mozdítható volt, aztán rájöttünk egy hét múlva, hogy jé, a boltban is van áru”. Nem várja, hogy ezt megismétlődjön, a boltokból pedig azt a visszajelzést kapta, hogy az árukészlet megvan, hiszen készültek a karácsonyra.

A dolgozókra nem egész nap, hanem inkább a zárás előtti utolsó két-három órában ró ez nagy terhet. Ha az üzlet tudja, hogy 4-7-ig jön a „nagyon kemény roham”, akkor a dolgozók nagyon el fognak fáradni, de fel tudnak készülni a feltöltéssel. A kasszasort kell erősíteni, hogy a vásárló „ki is tudjon menni”. Valószínűleg szükség lehet részletszabályozásra, például ki kell mondani, hogy egy boltban egy négyzetméteren hány ember tartózkodhat, és előfordulhat, hogy biztonsági őröknek kell kint megállítaniuk a vásárlókat.

A fenti lejátszóra kattintva meghallgathatja a beszélgetést. Címlapi képük illusztráció, forrás: Pxfuel.com

Esti gyors
2020. november 10., kedd 18.40
Műsorvezető: Kárpáti Iván

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás