„Klubrádió
Megbeszéljük...

Komáromi Zoltán: Korábban kellett volna intézkedni!

9/11/2020 17:17

| Szerző: Klubrádió

Már szeptembertől nagy számú tesztet kellett volna elvégezni – mondta Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa, aki szerint az ősz eleje óta elmulasztott idő elég volt ahhoz, hogy a koronavírus kicsússzon a kontroll alól. Úgy véli, megfelelően ütemezett intézkedések, kellő számban elvégzett tesztek és módszeres kontaktkutatás mellett megelőzhető lett volna a baj.

2020. november 09. Megbeszéljük / részlet, Komáromi Zoltán (20.11.09.)
14:17
00:00

Komáromi Zoltán háziorvos, a Demokratikus Koalíció (DK) egészségpolitikusa szerint a jelenlegi riasztó járványhelyzet elkerülhető lett volna, ha a kormány – ahogy nagyon sok ellenzéki és szakpolitikus is javasolta – már a koronavírus-fertőzés második hullámának kezdetétől, tehát szeptembertől nagy mennyiségű, ingyenesen hozzáférhető, széleskörű tesztelésbe kezd. 

Komáromi hozzátette, hogy a kontaktkutatást is komolyabban kellett volna vennie a kormánynak. „Akkor meg lehetett volna fogni a járványt” – tette hozzá. Amennyiben a kontaktkutatás módszeres lett volna, az ennek során feltárt pozitív eseteket ki lehetett volna emelni a tömegből, és a járvány terjedését ezzel nagyban lehetett volna lassítani. Azonban az, hogy három-öt-tíz nappal később kap valaki határozatot, arról, hogy köteles karanténba vonulni, veszélyes lyukat hagyott az általános védekezésben.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy aki karanténba kerül, annak ugyanúgy illene kifizetni a teljes munkabérét, különben abban lesz érdekelt, hogy kibújjon az ellenőrzés alól, amivel akaratlanul fertőzheti meg környezetét. A tünetmentes fertőzöttek azonosítása és elkülönítése lehetett volna egy megfelelő stratégia. Most már nincs értelme a kontaktkutatásnak, hiszen a járvány elszabadult.

Hozott példát az egészségügyi ellátórendszer terheltségére is. A háziorvosként praktizáló politikus elmondta, hogy bár a kormányzati retorika szerint mindenre van kapacitás, a mentőszolgálat már olyan szinten leterhelt, hogy van olyan betege, akihez múlt hét szerda óta nem sikerült kiérkezniük.

Választás 2018 - Bemutatták az MSZP-Párbeszéd árnyékkorm?
 
Komáromi Zoltán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

Hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor kénytelen lesz leállítani az országot, ahogy a hétfőn bejelentett szigorításokkal már részben meg is tette, de ezeket az intézkedéseket kapkodó, megkésett reakcióként írta le. Arra is felhívta a figyelmet, hogy kormány hárítja a felelősséget, mindent elkövet, hogy ráhúzza a felelősséget bárkire.

Orbán Viktor miniszterelnök járványkezelés terén mutatott pálfordulásáról Komáromi annyit mondott, szerinte a kormányfő súlyos ügyben rossz tanácsot adó szakértőket hallgathatott meg, míg a felkészült szakemberek hangját nem, vagy nem akarta meghallani. Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát, vagy Jakab Ferencet a Pécsi Tudományegyetem virológusát csak sokkal később kérte fel Orbán, amikor már kezdett kicsúszni a járvány az ellenőrzés alól.

A Szlovákiában végrehajtott kétségbeesett tesztelés kapcsán megemlítette, hogy bár az antigén tesztek kevésbé megbízhatóak, de mégis pontosabb képet adhat a fertőzöttek számáról. Épp ezért a napi szinten itthon elvégzett tesztek számát nagyon kevésnek tartja a naponta azonosított fertőzöttek számához képest.

A lejátszóra kattintva meghallgathatja a beszélgetést.

Megbeszéljük.../Interjú Komáromi Zoltánnal
2020. november 09., hétfő 16:40
Műsorvezető: Bolgár György

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás