„Köszönjük,

Megjelent a mától érvényes szigorításokról szóló rendelet

11/11/2020 12:00

| Szerző: Klubrádió

Kedden este megjelent, az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn bejelentett szigorításokat részletező rendelet.

Kedden este megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, amely a szerda 0 órától életbe lépő járványügyi szabályozásokat részletezi. Orbán Viktor miniszterelnök először hétfőn jelentette be az új intézkedéseket, de eddig nem jelent meg hivatalos formában.

A kötelező köztéri maszkviselés csak a 10 ezer főt meghaladó településeken kötelező, és a polgármestereknek kell meghatározni, hogy mely területek minősülnek annak – írja a legfontsabb pontokat külön is részletezve a 24.hu.

Szájat és orrot eltakaró maszkot köteles viselni minden hatodik életévét betöltött személy a tömegközlekedési eszközökön, 10 ezer főnél nagyobb település belterületén, a települési önkormányzat által kijelölt közterületeken, illetve nyilvános helyen, kivéve sporttevékenység során, a parkokban és a zöldterületeken.

Továbbra is maszkot kell viselni üzletekben vásárlás és munkavégzés során, a bevásárlóközpontok területén (kivéve irodák, sportolásra szolgáló és üzemi helyiségek), a tömegközlekedési eszközök várótermeiben, vendéglátó üzletekben, postákon, közigazgatási szervek ügyfélfogadó tereiben.

Koronavírus - Kötelező a maszk használata a fővárosi töme
 
 Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
 

Kötelező maszkot viselni az egészségügyi intézményekben, kórtermekben azonban az ápoltaknak nem kell maszkot feltenni. A szociális intézményekben az ellátottaknak a közösségi programok alkalmával és a közösségi terekben való tartózkodás esetén lehetőség szerint maszkot kell viselni, a dolgozóknak az ellátottakkal való közvetlen érintkezéskor szintén kötelező a maszk, ahogy akkor is, ha tartósan 1,5 méteren belüli távolságban vannak.

A szigorításokat a portál pontokba szedte:

- Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. A kutyasétáltatás a lakóhely 500 méteres körzetében engedélyezett 8 óra után is.

- Minden gyülekezés tilos.

- Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

- Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

- A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.

- Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket valamint a karácsonyi vásárokat. A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. A kormány felkéri a vallási közösségeket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.

- A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.

- Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.

- A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

- A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek.

- Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határontúli és külföldi diákok, illetve a hatósági házi karantén kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.

- Magán- és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig megtarthatóak.

- Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg.

- Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.

- Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat – külön kormányrendeletben foglaltak szerint – hetente tesztelni kell.

- A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Nőttek a büntetési tételek is. Az intézkedések betartását a rendőrség és a honvédség közösen ellenőrzi. A büntetések mértéke súlyos, 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki, melyet akár többször is kivethetnek. A helyiséget, területet, intézményt, illetve a helyszínt is bezárathatja egy napra, de akár egy évre is. A pénzbírság és a bezáratás egyszerre is alkalmazhatják a hatóságok.