„Klubrádió

Új szabállyal nehezítené a kormány az ellenzéki koordinációt

11/11/2020 08:47

Éjfél előtt egy perccel, kedden Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes módosító javaslatot nyújtott be a választási törvényhez, amivel úgy tűnik, a kormány lehetetlenné tenné az ellenzéki pártok számára, hogy saját listát állítsanak, amennyiben közös egyéni jelölteket indítanak. 

"Pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított" – ez az egyik pont, amelyen a kormány 2020. november 10-én, a dátumbélyegző szerint 23:59 perckor T/13679. számon benyújtott javaslatával módosítaná az egyes választási tárgyú törvényeket. A javaslat, melynek benyújtója Semjén Zsolt általánosügyi miniszterelnök-helyettes, előadója pedig Varga Judit igazságügyi miniszter, ezzel lényegében ellehetetleníti az ellenzéki pártok koordinált jelöltállítását – írja a 444.hu.

A portál hozzáteszi, a javaslat alapján ugyanis, ha az ellenzéki pártok nem akarnak egymás jelöltjeire jelöltet indítani, rákényszerülnek a közös listaállításra. Annak minden ódiumával, például azzal, hogy a pártlista bejutási küszöbe három vagy több párt közös listaállítása esetén már 15 százalék.

Varga Judit amúgy a kamupártokkal szembeni fellépéssel indokolta a törvénymódosítást, mondván annak célja, hogy "csak valós társadalmi támogatottságú pártok állíthassanak országos listát". 

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
 Archív / Varga Judit igazságügyi miniszter  Fotó: MTI/Illyés Tibor
 


"Varga Judit vagy ostoba vagy hazudik" - kommentálta Facebook-posztjában az éj és a szó szerint egy perccel később életbe lépő járványügyi szigorítások leple alatt benyújtott törvényjavaslatot Dr. Mátyás Ferenc, a momentum ferencvárosi önkormányzati képviselője. Szerinte ugyanis nyilvánvaló, hogy a tervezet módosítások valódi célja nem a választási csalások, hanem az ellenzék koordinált jelöltállításának megakadályozása.