„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony: Ahelyett, hogy a tenyerünkbe csapnának, a zsebünkben turkálnak

19/11/2020 20:40

| Szerző: Klubrádió/szg

Karácsony Gergely főpolgármester szerint ha a miniszterelnök úgy érzi, hogy a harcban erős, akkor van ellenfele, ott a járvány és a gazdasági válság. Az önkormányzatok a kormány lehetséges szövetségesei a mostani helyzetben, mégis csak „sarcokat és elvonásokat” kapnak. Úgy fogalmazott: a kormány, ahelyett, hogy a tenyerükbe csapna, a zsebükben turkál, és az a zseb nagyon lyukas.

2020. november 19. Esti gyors / részlet, Karácsony Gergely (20.11.19.)
09:55
00:00

Karácsony Gergely főpolgármester hosszú levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz. Önmagához képest keményen fogalmazott, de a helyzethez képest nem – mondta az Esti gyorsban az ellenzéki politikus. Hiszen arra kellett felhívnia a figyelmet, hogy az egész világ, és benne Magyarország küszködik a koronavírus-járvánnyal és a gazdasági válsággal, ilyenkor minden kormánynak szövetségeseket kellene találnia, de a magyar kormány háborúzik két legfontosabb lehetséges szövetségesével. Az egyik az önkormányzatok, amelyek sok állami feladatot átvállalva küzdenek a járvány megfékezéséért, cserébe sarcokat és elvonásokat kapnak, a másik pedig az Európai Unió, amely saját árnyékát átlépve új válságkezelő politikával csillagászati összegű támogatást adna a helyreállításra, de ezt a kormány egy politikai vita miatt nem akarja elfogadni. A főváros a járvány, a válság és az elvonások miatt katasztrofális pénzügyi helyzetben van.

Karácsony Gergely szerint nemcsak az ellenzéki vezetésű települések ellen folytat „nyílt háborút” a kormány, mert az iparűzési adó elengedését kormánypárti polgármesterek is bírálják. (Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere például a régi mondást idézve azt írta Parragh Lászlónak, a javaslat kiötlőjének: „Ne tetézd!” – a szerk.) Karácsony reméli, hogy ez nem is valósul meg. Megjegyezte: ha a miniszterelnök úgy érzi, hogy a harcban erős, akkor van ellenfele, ott a járvány és a gazdasági válság. A főváros sokat tett a járvány leküzdéséért, a maszkviselés elsőnek elrendelésével, az intenzív tesztelés elkezdésével. Őszintén kommunikáltak a budapestiekkel arról, hogy csak az ő fegyelmezettségük segíthet. Nem a kormánynak, Magyarországnak szeretnének segíteni, „de ahelyett, hogy a tenyerünkbe csapnának, a zsebünkben turkálnak”. Márpedig az a zseb nagyon lyukas – tette hozzá.

Nagyon sok tesztet végeztek a saját dolgozóikon és a fővárosi idősotthonok lakóin, és örülnek annak, hogy amikor a főváros kezdeményezte ezt az egyébként állami alkalmazottként dolgozó pedagógusoknál is, akkor hirtelen a kormány rájött arra, hogy ezt neki is meg kell csinálnia. Örülnek annak is, hogy megjelent a kormányzati tesztelésről szóló rendelet, átnézik, hogy tudnak-e segíteni, van-e az önkormányzatoknak ebben feladata. Ha nem, akkor viszik tovább a saját tesztprogramjukat, például a szociális otthonokban, hajléktalan-ellátásban dolgozók szűrését. Ez sok tízezer embert jelent Budapesten.

A főpolgármester megismételte: szerinte mindenki, aki a városban közlekedik, láthatja, hogy az ingyenes parkolás csak rontott a helyzeten. A kerületek próbálnak ezzel valahogy szembe menni, és a legalább a helyi lakosoknak előnyt adni. Jelezte: ahol most a kijárási korlátozással egybekötve hamar zárnak (például állami intézményeknél, bevásárlóközpontoknál), ott felszabadulnak parkolóhelyek, ezek megnyitását kezdeményezik a kormánytól. A győri példa kapós lett, de Győrben a történelmi belváros legbelső részét jelölte ki a vezetés arra, hogy ott csak a helyiek parkolhatnak, ez a példa egy az egyben nem ültethető át Budapestre. A Fővárosi Önkormányzat azt kérte, hogy a kerületek írják össze azokat a helyeket, amelyeket „felszabadítanának”, hogy csak a helyi parkolási engedéllyel rendelkezők használhassák azokat. Megjegyezte: lehet, hogy mire ezzel végeznek, véget ér „az ingyen parkolásnak nevezett őrültség”.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Esti gyors
2020. november 19., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Hardy Mihály

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás