„Klubrádió

Kósa Lajos: Nem támogatja a kormány az iparűzési adó eltörlését

3/12/2020 12:23

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke szerdán este elmondta, hogy nem támogatják Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének kezdeményezését az iparűzési adó eltörléséről. Egy nappal korábban azonban megjelent egy rendelet, amellyel a kormány megtiltja az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, valamint azt is, hogy új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket.

Nem támogatja a kormány Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének iparűzési adó eltörléséről szóló javaslatát – jelentette be még szerda este Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke az ATV híradójának nyilatkozva. Cserébe az önkormányzatoknak rendeletben tiltották meg, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adókat vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket. 

A politikus szerint azért tiltották meg az önkormányzatoknak, hogy adót emeljenek, mert segíteni akarnak azoknak a városoknak a lakóin, amelyek vezetése már készült az adók emelésére. Sőt, a kormánypárt alelnöke szerint a tilalom előtt több településen már döntöttek is jelentős adóemelésekről. Példaként Hódmezővásárhelyet említette, ahol földadót vezettek be, illetve Karácsony Gergely főpolgármester szerinte extra adót akart bevezetni Budapesten. A Fidesz szerint ez helytelen, ezt akarják megelőzni a helyi adóemelés megtiltásával.

A Fidelitas XVI. tisztújító kongresszusa
 
Kósa Lajos Fotó:
MTI/Kovács Attila
 

Budapest főpolgármestere azt mondta a csatornának, hogy az intézkedés azért visszás, mert az önkormányzatok lehetőségeit úgy korlátozzák, hogy közben növelik a települések terheit.

Karácsony Gergely szerint a mostani javaslattal megfojtják az önkormányzatokat, és elveszik annak a lehetőségét, hogy adott esetben a nagyobb vállalkozásoktól vagy jobb módú polgároktól a válság idején valamivel több közteherviselést kérjenek. A főpolgármester szerint Tiborcz István apósa, Orbán Viktor miniszterelnök megtiltotta, hogy megadóztathassák Tiborcz Istvánt.

A Klubrádióban Nemény András, Szombathely polgármestere azt is hozzátette, hogy náluk az önkormányzatnak a helyi vállalatokkal a járvány okozta nehéz helyzet dacára, és még a tilalom előtt, sikerült megállapodnia az adók növeléséről. A nagyobb cégekre terveztek kivetni adót, amelynek nagy részét a kis- és középvállalatoknak juttatták volna, tehát visszatették volna a gazdaságba. Ezt akadályozta meg a kormányrendelet, amivel szerinte az önkormányzatok önrendelkezését sértette meg a kormány.

Jó csali volt az iparűzési adó – szerkesztőségi vélemény

Hosszú hetek óta ment a találgatás, miként viszonyul majd az iparűzési adó felfüggesztéséről szóló Paragh-féle javaslathoz a kormány, amellyel szemben korábban több polgármester közt Karácsony Gergely is kritikát fogalmazott meg. A főpolgármester szerint az önkormányzatok forráskivonása Budapesttel szemben felfogható bosszúként is. A kivéreztetésnek nevezett manőver-sorozat kegyelemdöféseként is lehetett volna értelmezni az iparűzési adó eltörlését. Ha a kormány elfogadta volna.

Nem így lett, de ez nem nagy öröm, hiszen a ma már a puszta működésük anyagi feltételeiért küzdő önkormányzatoknak 2021-ben is az eddigi bevételkeretből kell fedezniük a kiadásaikat. Úgy, hogy közben az inflációt nem lehet betiltani, mint azt a szegénységgel próbálta meg a kormány anno. Sőt, fogalom lévén vegzálni se nagyon lehet. Ez óhatatlanul magával vonja bizonyos beruházások határozatlan idejű halasztását is. Jobb esetben csak nem létfontosságú projektekről van szó.

Kátyúk Debrecenben
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
 

Hogy ez mennyiben segíthet a lakosságnak, egyelőre nem tudni, de nem is érdekes. Amikor az ember fia egy már két éve is felújításra szoruló úttest kátyújába tévedve (jobb esetben csak) felkaristolja kocsija alvázát, valószínűleg nem azt fogja nézni, hogy ki spórolt az út felújításának elhalasztásával, amikor a körzet polgármesterének anyukáját emlegeti.

A kormány pedig nevethet a markába, hiszen már azzal is lekötelezte a vállalatokat, hogy jelenlegi, az önkormányzatok felé fizetendő adóterheik egy évig biztosan nem változnak.

A forgatókönyv ismerős, egy ijesztően hangzó ötlet kormányzati ejtése után az önkormányzatok úgy érezhetik, győztek egy csatában – ha ugyan lehet győzelemnek nevezni azt, hogy továbbra is működhetnek – miközben a háborút csak a kormány e kegye miatt nem vesztették el. Parragh László javaslatát pedig nehéz nem úgy értelmezni, mint egy elegáns ívben elhajított gumicsontot, amire mind ráharaptunk.