„Klubrádió
A lényeg

Reagálások Orbán bejelentésére

19/12/2020 16:17

| Szerző: Klubrádió

Botka László Szeged polgármestere is reagált, mint ahogy Budapest és Józsefváros polgármestere is, de az MSZP is az LMP is felháborodott.

Botka László Szeged polgármestere azt írja, az hogy a kormány elveszi a nagyvárosok iparűzési adójának nagy részét, elsőre vállalkozóbarátnak tűnő intézkedésnek valójában semmilyen más célja nincs,mint hogy megszüntesse az önálló önkormányzatokat hazánkban. Tavaly az ország nagy része ellenzéki vezetés alá került, ezt pedig képtelen elfogadni a Fidesz, ezért minden eszközzel üti-vágja saját polgárait. Amit művelnek, az egyszerre szégyenteljes és magyarellenes.

A józsefvárosi polgármester szerint az Orbán-kormány visszahozza a tanácsrendszert. Pikó András is élesen bírálta a kormány azon döntését, amely szerint felére csökkentik az iparűzési adót, és azt, hogy egy friss kormányrendelet szerint veszélyhelyzet alatt nem lehet emelni a különböző szolgáltatási díjakat. Pikó András szerint nem az embereket védi a kormány, épp ellenkezőleg: saját állampolgáraira támad rá. Nem az önkormányzatok, hanem Orbán Viktor korrupt rendszere a súlyos teher az országon: a kormányfő apjának bányájából kitermelt túlárazott kő, Tiborcz István kastélyprogramja, vagy Mészáros Lőrinc járvány idején elnyert állami közbeszerzései. 

Az MSZP elégedetlen a bejelentett intézkedésekkel. Szakács László a párt országgyűlési képviselője ismételten követelte, hogy a covid betegek 100 százalékos táppénz kapjanak, továbbá azt, hogy az álláskeresési támogatás idejét a kormány emelje kilenc hónapra, a járadék összege pedig 100 ezer forintnál ne lehessen kevesebb.

Az LMP szerint Orbán Viktor a nyomor vámszedője. A párt azt írja, az Orbán-kormány ismételten bebizonyította, hogy nem a járványkezelés és a valódi védekezés a célja, hanem kizárólag a haverok zsebeinek kitömése és a bukott önkormányzati választások után az emberek, a közösségek büntetése.

A 25 000 ezernél nagyobb lélekszámú településeket ellehetetleníti az a döntés, amely a kis és közepes vállalkozások  iparűzési adóját  megfelezi - ezt mondta Dávid Ferenc közgazdász. A DK szakpolitikusa nehezményezi, hogy - a korábbi tiltakozások ellenére - a miniszterelnök által összehívott mai egyeztetésen csak egyetlen ellenzéki polgármester lehetett jelen.

Karácsony Gergely főpolgármester az önkormányzatiság kivégzését emlegette Facebook-bejegyzésében.

A mai Hetes Stúdióban első vendégünk a hódmezővásárhelyi polgármester Márki-Zay Péter volt, ő is kifejtette a véleményét adásunkban.

Címlapi kép: Pikó András Facebook oldala