„Klubrádió
A lényeg

Orbán: megfelezik a kkv-k iparűzési adóját

19/12/2020 16:13

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor miniszterelnök négy pontos gazdaságvédelmi pénzügyi csomagot jelentett be. 

Ez többek között érinti a hitellel rendelkező adósok tartozásainak törlesztési moratóriumát, a kisvállalkozókat és a 25 ezer főnél kisebb lélekszámú önkormányzatokat is.

A hitelvisszafizetési moratóriumot július elsejéig meghosszabbítják. A hosszabítás automatikus, csak annak kell felkeresnie a bankját, aki fizetni akarja a részleteket.

A járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat decemberben és januárban a bérköltségek kétharmadának átvállalásával és a járulékfizetés elengedésével támogatja a kormány. A vendéglátóhelyek, szállodák mellett ezt a támogatási formát kiterjesztik a szünetelni kényszerülő magántulajdonban lévő "buszos vállalkozásokra" is.

A kkv-k és az egyéni vállalkozások iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkentik. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb városok helyzetét egyenként tekintik át.

A gyereket nevelő és a váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik, amiből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, ami a felújítás végével vehető igénybe és automatikusan csökkenti a hitel összegét.