„Klubrádió
Esti gyors

Kéri László: Nem kellene még miniszterelnök-jelölt

24/12/2020 08:13

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Nem lenne meglepő, ha tovább csökkenne a Fidesz támogatottsága. A Szájer-, és a Demeter-ügy, valamint az önkormányzatok elleni támadás csak később csapódik le.

2020. december 23. Esti gyors - részlet 20.12.23. 18:00 Kéri László
07:07
00:00

A közelmúltban már négy közvélemény-kutató intézet is jelezte, hogy fogyatkozik a Fidesz tábora. Az ellenzék kezd feljönni. Kéri László politológus emlékeztetett arra, hogy az ellenzék együttes támogatottsága már az elmúlt években is megvolt, csak a potenciális szavazók szétszóródtak, több pártra osztódtak. Most a politikai pártok végre rájöttek, hogy mind a 106 körzetben egy közös jelöltet kell indítani a kormánypárti jelölt ellen, közös listát kell állítani. Az ellenzéki együttműködés egy hívószó a választók számára, ez látszik az adatokból.

Nagy változás persze nincs, régóta olyan az eloszlás, hogy a népesség egyharmada kormánypárti, egy másik harmada bizonytalan, a harmadik harmada pedig ellenzéki. Most a középső, azaz bizonytalan harmadban mutatkozik elmozdulás.

Kéri László szerint tovább fog csökkenni a Fidesz népszerűsége, mert az olyan botrányok, mint Szájer Józsefé, vagy Demeter Szilárdé csak körülbelül három hónap után csapódnak le. Januárban, februárban lehet majd azt is meglátni, hogy önkormányzatok letámadása mit okozott. Kéri László véleménye szerint Orbánnak ez a lépése hatással van a kormánypárti szavazókra is.

A politológus szerint most az lenne a legfontosabb, hogy az ellenzék előálljon valamiféle közös programmal. A pártok és a jelöltek is úgy tudnának hatékonyan kampányolni, ha volna miről beszélni. A közös miniszterelnök-jelölt megnevezésével viszont várni kellene. Amennyiben most „dobnak be” egy nevet a köztudatba, azzal csak feladják a labdát Orbánéknak. Időt adnak a Fidesz propagandagépezetének, hogy „kinyírja” a jelöltet.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: 168 Óra/Bazánth Ivola.

Esti gyors
2020.12.23. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor