„Klubrádió
Reggeli gyors

Pikó: Ne gondolja a Fidesz, hogy annyiban hagyjuk!

31/12/2020 15:29

| Szerző: Klubrádió/szg

Pikó András józsefvárosi polgármester szerint folyamatosan kapják az áldást kormányzati elvonások képében, de azt senki ne várja, hogy ezt ölbe tett kézzel, némán végigasszisztálják. Minden nap felhívják a figyelmet, hogy a döntéseik mögött milyen kormányzati kényszerintézkedések voltak és kik az igazi felelősök – hangsúlyozta.

2020. december 31. Reggeli gyors / részlet, Pikó András (20.12.31.)
10:24
00:00

Az év utolsó Reggeli gyors-adásában azt kérdeztük vendégeinktől, milyen évük volt. Pálinkás Szüts Róbert felhívta egykori műsorvezetőtársát, a Klubrádió volt munkatársát, Pikó Andrást, aki 2019 nyarán, mikor elindult a VIII. kerületi polgármesteri posztért (amelyet végül is nagy csatában elnyert), felhagyott az újságírással. 

Ezért először azt a kérdést kapta: egyszerűbb lett volna maradni a rádiónál? Erre határozott igennel válaszolt. Műsorvezetőnk úgy fogalmazott, „Józsefvárost az ág is húzza” – de Pikó András szerint leginkább a kormány és a kerület fideszes képviselője, Kocsis Máté, korábbi polgármester. 1,125 millárd forintot elvettek tőlük, ez a bérlakások felújítására ment volna, és a VIII. kerületnek van a legtöbb bérlakása, a lakásszegénység is a ott legnagyobb.

Azóta folyamatosan „kapják az áldást”, év végére addig jutottak, hogy a működési költségvetésben 2 milliárdos lyukat kellene betömni valahogy. Részletezte, ebben van például az óvodai, bölcsődei dolgozók fizetése, az intézmények működésének fedezete vagy a takarítás. Ezt már nem lehet azzal megoldani, hogy mindenünnen lecsippentenek valamennyit, hanem be kell zárni vagy kell függeszteni intézményeket, „az a frankó kis dilemma van, hogy a galéria maradjon, vagy a piac”. De mindent megtesznek, ahogy eddig, hogy a helyzetet ügyesen, okosan kezeljék. A civil ötletesség beépült a hivatal munkájába.

Szerinte ez háború, amelyben a Fidesz ütött egy nagyot. Orbán Viktor logikája szerint minden 2022-ről szól, de azt senki ne várja, hogy ezt ölbe tett kézzel, némán végigasszisztálják – hangsúlyozta. Amennyit mondogatta a Fidesz a rezsicsökkentést, annyiszor hívják a figyelmet arra, hogy az önkormányzat döntései mögött milyen kormányzati kényszerintézkedések vannak, tehát hogy kik az igazi felelősök. Sőt, a polgármester akár attól se riadna vissza, hogy a személyes felelősséget próbálják megállapítani. Ahogy őt elérik a kerületi lakók, úgy nem árt, ha a fideszes képviselőket és döntéshozókat is meg tudják találni – fogalmazott.

A polgármesteri cipőből kibújva azt mondta: neki a túlélésről szólt az idei éve, mivel novemberben három hétig volt a Szent László kórházban koronavírussal. Ebben a három hétben a gondolkodása is alaposan átalakult.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pikó András/Facebook

Reggeli gyors
2020.12.31. 08.35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert