„Klubrádió
Reggeli gyors

Pikó: Ne hazudozzon a kormány az általános tesztelésről!

26/11/2020 12:42

| Szerző: Klubrádió/szg

Kiderült, hogy az általános tesztelés a szociális területen dolgozók csak kisebb részére vonatkozik, az oktatásban pedig a pedagógusokra igen, de például a konyhai dolgozókra vagy a takarítókra nem. Ez így felesleges Pikó szerint, mert ha az emberek felét letesztelik, a másik fele visszafertőz. „Ne hazudozzon” a kormány arról, hogy általános tesztelés van – fogalmazott.

2020. november 26. Reggeli gyors / részlet, Pikó András (20.11.26.)
07:19
00:00

Pikó András VIII. kerületi polgármestert, a Klubrádió volt műsorvezetőjét először arról kérdeztük, hogy van, hiszen nemrég gyógyult meg koronavírus-fertőzéséből. Elmondta: bár sokan tanácsolják, amit műsorvezetőnk is, hogy pihennie kellene, a munka nem várja meg, viszont jelenleg csak fél napokat tud dolgozni, a többi a vírus utóhatásainak leküzdésére megy el.

Ezután a tesztelésről esett szó. Pikó András felidézte: Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy a fővárosban koronavírus-tesztelést indítanak, beleértve az iskolákat is, noha azok állami kézben vannak. Erre a miniszterelnök is felismerte, hogy ez szükséges, rátervezték az állami tesztprogramot, ők pedig nagyon várták. Aztán kaptak a több mint 700 szociális dolgozóra 22 tesztet. Több polgármesterrel beszélt, és volt olyan kerület, ahol 74 embernek kellett volna tesztet adni, de csak 50-et kaptak, és utóbb megtudták, azért, mert 25 van egy tesztdobozban, és nem bontják meg, 24-et nem küldtek el.

Kiderült, hogy az általános tesztelés a szociális területen csak a szakellátásban dolgozókra (tehát kisebb részükre) vonatkozik, az oktatásban pedig a pedagógusokra igen, de például a konyhai dolgozókra vagy a takarítókra nem. Ez így felesleges Pikó szerint, mert ha az emberek felét letesztelik, a másik fele visszafertőz. „Ne hazudozzon” a kormány arról, hogy általános tesztelés van – fogalmazott.

Szóba hozta azt is, hogy a pedagógusoknál a tesztelés önkéntes, de következményekkel jár. Akiről kiderül, hogy elkapta a vírust, annak karanténba kell vonulnia, és csak 60 vagy 70 százalékos táppénzt kap. Sőt, karanténba kerülnek a családtagjai is, és ez nagy teher. Attól tart, hogy a pedagógusoknak csak a fele vesz részt a teszten, mert a másik fele fél. A jelek szerint a kormánynak nincs pénze kipótolni a táppénzt. Pikó András közölte: nem érti, hogy miért akar ezzel spórolni a kormány, hiszen ha csak az emberek felét tesztelik, az elnyújtja a járványt, mert mindig lesz, aki továbbadhatja a fertőzést.

(Pikó András 2019 nyaráig, polgármesteri kampánya kezdetéig a Klubrádió műsorvezetője volt.)

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook 

Reggeli gyors
2020. november 26., csütörtök 08:10
Műsorvezető: Para-Kovács Imre

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás