„Klubrádió
Reggeli gyors

Vidéki tüntetés Józsefvárosban

21/07/2020 13:57

| Szerző: Klubrádió

Maguk, a vidékről fölbuszoztatott bértüntetők leplezték le az akciót. A VIII. kerületi romák nem ismertek föl senkit a helyiek közül. A Fideszt sejtik a provokáció mögött.

2020. július 21. Reggeli gyors - részlet 20.07.21. Balogh Lajos
07:16
00:00

2020. július 21. Megbeszéljük - részlet 20.07.21. Balogh Lajos
09:22
00:00
Eleve furcsának tűnik, hogy egy közétkeztetési szerződés miatt utcára vonuljanak emberek, miközben olcsóbb lett az étel. Józsefvárosban ez történt. Az még furcsább, hogy az egész demonstrációnak etnikai színezete volt, azaz szinte csak romák tüntettek. További érdekesség, hogy amikor a helyi romák közül többen kimentek megszemlélni a „tömeget”, nem láttak abban ismerősöket, vagyis józsefvárosiakat. Közben a nem túl lelkes tüntetők ilyeneket skandáltak a VIII. kerületben, hogy „Szolnok az iskola mellett van!” Utalva az évek, sőt talán évtizedek óta tartó vitára, a tűcsere programra, azaz a drogproblémára, injekciós tűket dobáltak szanaszét a tüntetők, de ezek steril, bontatlan csomagolásban voltak, vagyis még senki sem használta a tűket.

 
Pikó András
 
 

Józsefvárosban októberben Pikó András ellenzéki jelöltet választották polgármesterré. A Fidesz azóta sem tud ebbe belenyugodni, sokan a mostani tüntetés mögött is a kormánypártot vélik felfedezni. A gyanút több bértüntető is alátámasztotta Balogh Lajos önkormányzati képviselő szerint. Neki mondták el, hogy vidékről hozták őket busszal, egyebek között Szolnokról, pénzt kapnak a tüntetésért.

Az előzmény az, hogy Józsefvárosban a budapesti átlagnál jóval többe került a közétkeztetés. Balogh Lajos szerint a szokásos 500-600 helyett 1000-1100 forintot kellett fizetni egy adagért. Pikó András, az új polgármester egy másik céggel kötött szerződést, ami miatt a közbeszerzési hatóság 50 milliós bírságot szabott ki, mondván, hogy nem volt átlátható és többszereplős az eljárás. Az új cégre kezdtek odafigyelni a hatóságok is, egy élelmiszerbiztonsági ellenőrzésen találtak is 32 kiló romlott élelmiszert. Ez azonban egy telephelyen volt, a fogyasztókhoz nem került romlott étel. A „spontán” tüntetők egyik jelszava pedig ez volt: Le a romlott hússal!

Balogh Lajos még egy adalékkal támasztotta alá, hogy a polgármester elleni tüntetés nem helyi kezdeményezés volt. Amikor bement a demonstrálók közé, hogy ismerősöket, helyi lakosokat keressen, többen megismerték. Ám nem azért, mert helyi önkormányzati képviselő, hanem azért, mert zenész, így rendszeresen feltűnik tévéműsorokban. A bérbe vett elégedetlenkedők tehát egy sztárral akartak fotózkodni.

Balogh Lajos a Megbeszéljük című műsorunkban is beszélt a szombati tüntetésről hatásáról. Tapasztalata szerint a józsefvárosi cigányságot felháborította az akció. Ez a Facebook bejegyzésekből, kommentekből is látszik. Az önkormányzat végül jól jött ki a történtekből, minden hasonló támadás erőt, nagyobb bizalmat ad az új vezetésnek, és összekovácsolja a választókat, akik tudják, hogy ha támadják az önkormányzatot, akkor az dolgozik. Magyarországon ugyanis a Fidesz azokra száll rá, akik valóban dolgoznak.

Az interjúkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Reggeli gyors
2020.07.21. 06:00
Műsorvezető: Dési János