„Klubrádió
Esti gyors

Józsefváros elégedetlen volt Mészáros Lőrinc cégével

1/09/2020 22:25

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Mégis kinek az érdekében? Ezt a kérdést válaszolta meg a VIII. kerületi önkormányzat akképpen, hogy egy biztosítási alkusz dolgozzék a megbízójának, ne a saját érdekeltségének.

2020. szeptember 01. Esti gyors - részlet 20.09.01. Pikó András
05:05
00:00

Egy kis cégnek sikerült kiszorítania a korábban fideszes vezetésű Józsefvárosból Mészáros Lőrinc érdekeltségét. Orbán Viktor kebelbarátját régebben csak gázszerelőként emlegették, aztán mezőgazdasági, építőipari és még ki tudja milyen NER-közeli vállalkozásokban szerzett részesedést, ebben a történetben egy biztosítási alkusz cégről van szó, amely 50 százalékban az ő tulajdona.

Az önkormányzatoknak még mindig van valamilyen vagyonuk, amelyet védeni, biztosítani szeretnének. Legegyszerűbb valamelyik alkuszra bízni, hogy találja meg a piacon a legmegfelelőbb biztosítást. Fontos tényező, hogy az alkusz nem a megrendelőtől kapja a jutalékát, hanem attól a biztosítótól, amelyikkel megköttetik az üzlet, itt tehát nem közpénzről van szó. Közérdekről viszont igen.

Józsefvárosban, amely korábban fideszes vezetés alatt állt, a feladatot Mészáros Lőrinc vállalkozása látta el, a kerület új vezetése pedig élt a gyanúperrel, hogy ezt nem mindig a városrész érdekében tette. Körülnézve a piacon ugyanis látni lehetett, hogy vannak a meglévőknél ügyfélbarátabb megoldások is. Az önkormányzat talált is olyan kisebb vállalkozást, amely jobbnak tűnő szolgáltatást kínált. Ezért a korábbi szerződést felbontotta.

Pikó András polgármester az Esti gyorsban hangsúlyozta, hogy nem politika döntést hoztak. Legfeljebb annyiban, hogy a kerület érdekeit nézték, és azt tapasztalták, hogy a Mészáros-féle alkusz cégnek nem ez volt a fő szempontja minden esetben. A váltás már hónapokkal ezelőtt megtörtént, de az csak ezután fog kiderülni, hogy valóban jobb, olcsóbb szolgáltatást kapnak-e. Vagyis mennyit spórolhat majd a kerület a biztosítási díjakon az új partner munkájának köszönhetően. Néhány önkormányzati cégnek már van tapasztalata, amelyek kedvezőek, és azok ismeretében született meg a döntés.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Esti gyors
2020.09.01. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván