„Klubrádió
Megbeszéljük...

Pikó: Hecckampány, de van benne fenyegetés is

18/08/2020 16:50

| Szerző: Klubrádió/szg

Pikó Andrást, a VIII. kerület független polgármesterét a kormánypárti Magyar Nemzetben azzal vádolják, hogy a „Soros-hálózattal” összefonódott „kiképzőközpont” révén akarja leváltani a kormányt. A Klubrádió volt műsorvezetője egyrészt hecckampány-jellegűnek tartja a kormánymédia állításait, és kiérzi belőlük a fenyegetést, másrészt viszont inkább arról beszélt, mit gondol a politikából. Szerinte minél több teret kell adni az állampolgároknak arra, hogy ügyek mentén szerveződjenek és hallassák a hangjukat, tudatos demokraták legyenek. 

2020. augusztus 18. Megbeszéljük / részlet, Pikó András (20.08.17.)
17:52
00:00

A Tűzfalcsoport nevű blog egyik posztja alapján a kormánypárti Magyar Nemzet arról írt hétfőn, hogy Pikó András, a VIII. kerület független polgármestere a „Soros-hálózattal” folytat románcot, és ebből kiképzőközpont alakult ki, ahonnan „kampánytiszteket” szórnának szét az országban, nyomásgyakorló rendszert alakítanának ki, amelynek célja nem lehet más, mint a „nemzeti kormány” leváltása.

Pikó András polgármestert, a Klubrádió korábbi műsorvezetőjét kérdeztük az újabb vad konteókról. Azt mondta, azért van benne ezekben a cikkekben, mert van kapcsolata a Közélet Iskolája nevű civil szervezettel, amelynek Udvarhelyi Tessza, az ő volt kampányfőnöke a vezetője, emiatt képzelik oda őt valamilyen központ közepébe. De nincs központ, nincs közepe, a józsefvárosi polgármesteri hivatalnak nincs köze ilyen értelemben politikai kezdeményezésekhez – fogalmazott.

Szerinte annyi történik, hogy ez a Tűzfalcsoport nevű oldal nézi a Közélet Iskolája tréningjeit, képzéseit, és ha valami olyat lát, ami szúrja a szemét, akkor félreveri a harangot. Most arra tanítanak a civilek, hogyan kell jó kampányt végigvinni, hogyan kell érdeket érvényesíteni, ezt erősíti fel a kormánypárti média annyira, hogy kiképzőközpontot képzelnek vagy vetítenek bele. Havonta egyszer megjelentetik a Magyar Nemzetben, hogy éppen mi történik Józsefvárosban, miközben nem történik semmi – tette hozzá a kerület vezetője.

Ez szerinte hecckampány-jellegű, és ki lehet érezni belőle a fenyegetést. Azonban azt mondta, a lényegről szeretne beszélni, mert nagyon fontos problémára világít rá a maga sajátos módján ez az uszító cikk, arra, hogy mit gondolunk a politikáról. A kormányoldal azt, hogy a fideszesek eldöntik, mi legyen, a többieknek meg kuss. De ez nem a politika legdemokratikusabb felfogása, a politikából nem lehet kizárni a civileket, az állampolgárokat, erre alkotmányos joguk és lehetőségük van. Hogy idáig jutottunk, az azon is múlt, mennyire vagyunk demokraták, mennyire ismerjük a rendszer működését, mennyire élünk ezekkel a lehetőségekkel.

 
Udvarhelyi Tessza és Pikó András (kép: Facebook)
 
 


Tudatos demokraták

Szerinte Udvarhelyi Tessza és a hozzá hasonlók azért veszélyesek a hatalom számára, mert azzal foglalkoznak, amit a hatalom szeretne elfeledtetni, hogy az állampolgároknak demokratikus jogai vannak. Ha élnek ezekkel, hallatják a hangjukat, ügyek mentén szerveződnek, akár még nyomást is gyakorolnak a döntéshozókra, hogy jobb döntéseket hozzanak, indulnak a választáson civilként, akkor ezzel azt teszik, amit a Fidesz nem szeret, mert ezzel nehéz mit kezdeni.

Nem arról van szó, hogy Udvarhelyi Tessza vagy bárki más benn ülne egy katonai szervezet irányítóközpontjában és kiképezne embereket, akik központi utasítást végrehajtva támadják a kormányt, hanem fontos helyi ügyek civil képviselői jönnek össze, cserélnek tapasztalatokat és tanulják meg, hogy tudnak helyben jól politizálni. Tudatos demokratákat képeznek, illetve segítenek hozzá, hogy még jobban tegyék a dolgukat – összegezte Pikó András.

Nincs köztük szervezeti kapcsolat, legfeljebb annyi, hogy amivel a Közélet Iskolája foglalkozik, az része volt az ő kampányának és beépült az önkormányzat programjába is. Ennek egyik központi eleme a részvételiség, hogy amiben csak lehet, megpróbálják kikérni a választópolgárok véleményét. Sokkal több fogadóóra, fórum van, helyi ügyekről kérdezik az embereket, kimennek az utcára, online kérdőívet készítenek – az a cél, hogy minél több embert vonjanak be a döntésbe. Hozzátette: Udvarhelyi Tessza vezeti a józsefvárosi önkormányzatban az úgynevezett közösségi részvételi irodát. Ez azért fontos, mert előttük álló években abban is kell változás, hogy az önkormányzat működése ügyfélbarátabb, polgárbarátabb legyen. De a képzésekhez az önkormányzatnak nincs köze – hangsúlyozta.

Önkormányzat 2019 - Az ellenzék közös tiltakozással állt
 
 Karácsony Gergely akkori ellenzéki főpolgármester-jelölt, Gy. Németh Erzsébet, az ellenzék DK-s XVII. kerületi polgármesterjelöltje és Pikó András az ellenzéki pártok demonstrációján a VIII. kerületi Práter utcában 2019. szeptember 13-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 


Mit csinál másképpen, mint az elődje?

A beszélgetés második felében arra tértünk át, hogy a tavaly ősszel megválasztott polgármester miben dolgozik másként, mint elődje. Pikó András azt mondta: a fideszes önkormányzatok a NER alapkövei, és ez nagyon sokszor megköti a polgármesterek kezét. Példaként említette, hogy Józsefvárosban megkötöttek egy „talán nem is törvényes”, „látványosan túlárazott” közbeszerzést a közétkeztetésre, ezt nyilván az elődei is tudták, de rájuk kényszerítették. Neki civil polgármesterként talán több lehetősége van necces témákba is belenyúlni. (Amíg nem találkozik a közbeszerzési hatósággal, de senki nem mondta, hogy ez könnyű lesz – tette hozzá.)

Nem szépíthet, nem hazudhat, nem mondhatja, hogy minden jó – őszintébbek és bevállalósabbak az ellenzéki polgármesterek. Ehhez kapcsolódik, hogy bizonyos problémákról nyíltabban beszélnek. Először hozta fel, hogy a közterek tele vannak dizájnerdrogot használó szerencsétlen emberekkel, akik sokszor magatehetetlenül fetrengenek, és ez nem csak a VIII. kerületre vonatkozik, hanem több másikra is. Szerinte, bár sokan nem értik, hogy mi történt, egyszerűen az elmúlt tíz év drogpolitikájának eredményeit látjuk. És a koronavírus-járvány hatására talán több hajléktalan ember is van az utcákon. Ez zavarja az embereket, de nem úgy, hogy rendőrt akarnak hívni, megoldást akarnak. Erre közös megoldás kell a kormánnya, a fővárossal és a kerületi önkormányzatokkal, például szükség van nyáron is életmentő pontokra, több pénzt kell adni az utcai szociális szolgálatoknak, és jobban megszervezni a hajléktalanszállók lehetőségeit.

A drogproblémát lehet halogatni, meg lehet a rendőrségre hárítani, de ma már szinte nincs olyan nap, amikor ne jelennének meg arról hírek, hogy milyen dizájnerdrogok mérgezik a legszegényebbeket, életkortól függetlenül. Ha nem foglalkozunk velük, vagy az utcára került pszichiátriai betegekkel, akkor „egy idő után azok, akikkel nem foglalkozunk, szembejönnek velünk az utcán” – mondta Pikó András. Ezt egy kerületi polgármester kiteheti az asztalra, megkeresheti a főpolgármestert és a kormányt, hogy tenni kell valamit, mert így nem mehet tovább. Ezt sokkal kevésbé teheti meg egy fideszes polgármester, mert a politikailag nehéz kérdéseket a NER-ben eltussolják.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pikó András/Facebook

Megbeszéljük...
2020. augusztus 18., kedd 16:10
Műsorvezető: Bolgár György