„Klubrádió
Reggeli gyors

Pikó: Politikai bosszú, Józsefváros elleni hadviselés

8/05/2020 14:27

| Szerző: Klubrádió

Pikó András független VIII. kerületi polgármester szerint nincs logikus magyarázat arra, hogy miért Kocsis Máté (a kerület volt vezetője, fideszes országgyűlési képviselője) választókerületének két részét (Józsefvárost és Ferencvárost) érinti az állami fejlesztési források elvonása. Szerinte ez „kicsinyes politikai bosszúhadjárat” Kocsistól. Ők 1,1 milliárdot veszítenek, a többi között bérlakások felújítására sem marad pénz.

2020. május 08. Reggeli gyors / részlet, Pikó András (20.05.08.)
07:16
00:00

Az idei évre tervezett összes, 1,1 milliárd forintnyi állami fejlesztési forrást elvonják a VIII. kerülettől, pedig nagy szükségük lett volna rá – mondta Pikó András független polgármester. Részletezte, ebben van a többi között 620 millió forint józsefvárosi bérlakások felújítására, 200 millió forint bölcsőde- és óvodafejlesztésre és 150 millió a Horváth Mihály tér rendbetételére.

Azért súlyos érvágás ez és felháborító, mert a kerület költségvetésében már most is 3-3,5 milliárd forintos lyuk tátong – mondta a polgármester –, ennek egyik felét okozta a válság miatti bevételkiesés, másik felét pedig a kormányzati intézkedések, a parkolás ingyenessé tétele és a gépjárműadó-bevételek elvonása. Ehhez jön hozzá az 1,1 milliárdnyi fejlesztési forrás elvétele, most mínusz 4,6 milliárd forint körül tart Józsefváros – közölte. 

Pikó András azt mondta: azért küzdenek, hogy Józsefváros működőképességét megőrizzék, de még ezt sem tudni, hogy oldják meg. A kerület költségvetése 24 milliárd forint körül van, ennek 80-85 százaléka olyan működési költség, amelyhez nem lehet hozzányúlni, a maradék 10-15 százalékból lehetne fejleszteni, ez már elúszott.

Hangsúlyozta: nincs logikus magyarázat arra, hogy miért Kocsis Máté (a kerület volt polgármestere, fideszes országgyűlési képviselője) választókerületének két részét (Józsefvárost és Ferencvárost) érinti ez az elvonás. Ferencvárosban 400 milliós fejlesztési forrást vettek el, ezt Baranyi Krisztina polgármester nyilvánosságra is hozta. Józsefváros pedig a legszegényebb fővárosi kerület, ott a legszegényebb az egy főre jutó adóbefizetés, nincs magyarázat arra, hogy miért tőlük vettek el pénzt, miközben több mint 10 milliárdot költött el a kormány sportberuházásra a járvány kezdete óta. Szerinte Kocsis Mátétól „kicsinyes politikai bosszúhadjárat”, amelyet Baranyi Krisztina ellen és ellene folytat.

A polgármester arról is beszélt, hogy Józsefváros sikeres járványügyi védekezést folytat, segélyeket osztanak, ingyenkonyhát üzemeltetnek, és más módon is segítik a nehéz sorsú józsefvárosiakat. A bölcsőde- és óvodafejlesztések közül jó néhány már elkezdődött, mert "eszébe nem jutott volna", hogy ennek a forrásait is elvonják. A Horváth Mihály tér átalakítása is folyamatos, ott valamilyen azonnali megoldást kell találni, bérlakások felújítására viszont nem marad pénz – tette hozzá Pikó András, aki tavaly júniusig, polgármester-jelölti kampánya kezdetéig a Klubrádió műsorvezetője volt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pikó András/Facebook

Reggeli gyors
2020.05.08. 09:00
Riporter: Selmeci János