„Klubrádió
Reggeli gyors

A fideszesek negyede-ötöde szerint is elfogult az ügyészség és a közmédia

8/01/2021 17:49

| Szerző: Klubrádió/szg

A megkérdezettek többsége, 54 százaléka szerint Magyarország nem jogállam - derül ki a Publicus Intézet által a Népszava felkérésére készített decemberi közvélemény-kutatásból. Pulai András, az intézet ügyvezetője azt mondta: a válaszadók 60-70 százaléka szerint elfogult az ügyészség, a közmédia, a bíróságokon pedig politikai befolyás érvényesül. Ezt a Fidesz-szavazók negyede-ötöde is így látja.

2021. január 08. Reggeli gyors / részlet, Pulai András (21.01.08.)
11:17
00:00

A miniszterelnök időnként arról beszél, hogy az Európai Unión kívül is van élet. Nyilván nem ennek hatására, de Publicus decemberben reprezentatív felmérést végzett a Népszava felkérésére többi között az EU és a jogállamiság hazai megítéléséről. Pulai Andrást, az intézet vezetőjét kérdeztük.

Mit gondolnak a magyarok az uniós tagságunkról?

Elmondta: ha most lenne népszavazás az EU-ról, a megkérdezettek 67 százaléka a belépés mellett szavazna. Az ellenzéki szavazók 95, a Jobbik-szavazók 93 százaléka támogatja, utóbbiak esetében ez komoly elmozdulás az igen felé. A három-négy évvel ezelőtti állapothoz képest változás az is, hogy Fidesz-szavazók enyhe többsége viszont – 47 százalék 45 ellenében – ha most lenne erről szavazás, nem lépne be az EU-ba. Ez nyilván nem független attól, amit a miniszterelnök szokott mondani ebben a kérdésben – jegyezte meg Pulai András. Hozzátette: Orbán Viktornak több éves munkája lehet abban, hogy szavazóinak 70-80 százalékos EU-támogatása ennyire csökkent. A brüsszelezés, amit most a vakcina ügyében is lehetett hallani a miniszterelnöktől, ahhoz vezet, hogy erodálja az ebbe a közösségbe vetett bizalmat, és ennek mentén kialakuljon egy új törésvonal – vélekedett a szakértő.

Ezzel együtt a magyar szavazók háromnegyede szerint előnyös volt az EU-tagság az országnak, a Fidesz-szavazóknak is bőven több mint a fele, csaknem kétharmada is egyetért ezzel. Mindössze 15 százalék véli úgy, hogy nem volt előnyös. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy lesz Brexit, akkor volt egy ugrás az unió támogatottságában, de nemcsak Magyarországon, máshol is.

Van-e jogállam, és mivel vizsgálták ezt?

A válaszadók 54 százaléka mondta azt 44 ellenében, hogy Magyarország jelenleg nem tekinthető jogállamnak – közölte Pulai András. A Fidesz-szavazók 95 százaléka szerint jogállamban élünk, az ellenzéki szavazók 88 százaléka szerint nem, így a kérdést elsősorban a bizonytalan szavazók döntik el. Közülük 49 százalék válaszolt nemmel, 44 igennel.

Mélyebbre is ástak, hogy ez miből fakad. Megkérdezték, hogy a bíróság politikai befolyástól mentesen működik-e (64 százalék szerint nem), az ügyészség efogulatlanul felderít-e minden ügyet (66 százalék szerint nem), a közmédia kiegyensúlyozottan tájékoztat-e mindenről (70 százalék szerint nem), és közbeszerzéseket a legelőnyösebb ajánlatokat tevő cégek nyerik-e (63 százalék szerint nem). A Fidesz-szavazók húsz-huszonöt százaléka is ezekben a kérdésekben lényegében az ellenzéki álláspontot osztja – jegyezte meg a szakértő.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Reggeli gyors
2021.01.08. 8:15
Riporter: Pálinkás-Szüts Róbert