„Klubrádió
Esti gyors

Rekord szinten az Európai Unió népszerűsége

10/12/2020 07:58

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A belépés óta 70 százalék fölött volt az uniós tagság támogatása a magyar lakosság körében, de  legutóbb már 85-öt mért a Medián. Orbán Viktor most készül vétózni.

2020. december 09. Esti gyors - részlet 2020.12.09. Hann-Böcskei
10:11
00:00

Úgy hírlik, hogy a miniszterelnök minden politikai lépést megfontol, jó előre kiszámítja, hogy mi lesz a hatás, felméréseket készíttet. A vétóvita és a Szájer-ügy kirobbanása idején végzett kutatást a Medián és az Idea Intézet, amelyek szerint Orbán most rossz lóra tett az Unióval folytatott vitával. Az EU tagság népszerűsége 85 százalék. Hann Endre, a Medián ügyvezetője megjegyezte, hogy ez a mutató mindig 70 százalék fölött volt, vagyis a magyar lakosságnak több mint kétharmada szeret az EU-ban élni, de a mostani szám kiemelkedő. A kérdéseket akkor tették fel, amikor az Orbán-féle vétófenyegetés már köztudott volt.

Izgalmas kérdés az is, hogy Szájer József botrányos ügye milyen hatást gyakorolt a magyar választókra. Nos, az első időben szinte semmilyet. Az Idea Intézet felmérése szerint nem változtak a pártpreferenciák. Böcskei Balázs kutatási igazgató úgy véli, majd a botrány lecsengése lesz érdekes. Emlékezetes, hogy Borkai Zsoltot is megválasztották a győriek polgármesterüknek, pedig az is elég pikáns botrány volt. Tehát azonnali hatása annak az ügynek sem volt.

A közvélemény-kutatók tulajdonképpen nem is az események közvetlen hatását akarták mérni, hanem azt, hogy mit gondolnak az emberek. A hatásokra csak több mérés, és hosszabb idő után lehet következtetni. A pártpreferenciák az Idea legutóbbi mérése szerint a teljes választói körben így alakulnak: Fidesz 32%, DK 11%, Momentum és Jobbik 7%, MSZP 6%.

A beszélgetéseket a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Esti gyors
2020.12.09. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor