„Klubrádió

A hírszerzés nem tudott a Szájer magánéletével kapcsolatos kockázatokról

9/12/2020 15:14

| Szerző: Klubrádió

Bunford Zsolt dandártábornokot, az Információs Hivatal vezetőjét hallgatták meg szerdán a parlament nemzetbiztonsági bizottságában, ahol Bunford a hvg.hu információi szerint azt mondta, a magyar hírszerzés nem tudott Szájer József fideszes EP-képviselő magánéletével kapcsolatos kockázatokról, és hangsúlyozta: ez nem is az ő feladatuk lenne. Azt sem tudják, lehetett-e bármelyik külföldi szolgálatnak köze ahhoz, hogy a brüsszeli buli utáni rendőri intézkedés híre kiszivárgott a belga sajtóban

Egyebek mellett a Szájer-ügyről is kérdezték az ellenzéki politikusok az Információs Hivatal (IH) képviselőit a parlament szerdai nemzetbiztonsági ülésén, de érdemi válaszokat ebben a kérdésben nem igazán kaptak – írja a hvg.hu.

A lap értesülései szerint a zárt ülésen az IH-főigazgató Bunford Zsolt részéről az hangzott el, hogy a hírszerzés nem tudott Szájer József magánéletével kapcsolatos kockázatokról, de hangsúlyozták: ez nem is az ő feladatuk lenne. Arról sem tudnak, hogy lehetett-e bármelyik külföldi szolgálatnak köze ahhoz, hogy a brüsszeli buli utáni rendőri intézkedés híre kiszivárgott a belga sajtóban.

Arra a felvetésre, hogy a belga hatóságok ilyen esetekben értesíteni szokták a magyar társszerveket, Bunford Zsolt dandártábornok azt mondta, még nem tart ilyen szakaszban az eljárás, egyelőre tehát nem kaptak jelzést.

Szijjártó Péter külügyminiszter a Szájer-botrány kirobbanásának másnapján nyilatkozta a 444-nek, ő is csak a sajtóból értesült róla, hogy az EP-mandátumáról két nappal korábban lemondó Szájer Józsefet öt nappal korábban egy brüsszeli szexpartiból az ereszcsatornán menekülve, droggal a hátizsákjában kapta el a rendőrség. A volt képviselő a botrány kirobbanása után egy nappal kilépett a Fideszből. Már korábban lemondott EP-képviselői mandátumáról is, igaz, először csak elviselhetetlen lelki terhekre hivatkozva.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselői
 
 Szájer József, a Fidesz-KDNP képviselője az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd