„Klubrádió
Reggeli gyors

A magyarok többsége nem támogatja Orbán vétóját

3/12/2020 10:23

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Akik tudják, hogy nagy pénztől eshet el az ország, ha a miniszterelnök megvétózza az uniós költségvetést, illetve a helyreállítási alapot, azok többsége nem helyesli a vétót.

2020. december 03. Reggeli gyors - részlet 20.12.03. Hann Endre
09:07
00:00

A magyarok négyötöde tud arról, hogy Orbán Viktor vétóra készül, vagyis arra, hogy megakadályozza az Európai Unió 7 évre szóló költségvetésének elfogadását, illetve a járvány okozta károk enyhítésére szolgáló támogatások elosztását. Ez derült ki a Medián közvélemény-kutatásából. Azt már kevesebben tudják, hogy miért. A megkérdezettek fele elhiszi a kormánypropagandát, amely szerint Brüsszel a migráció korlátozása miatt elégedetlen a magyar politikával, csupán kevesebb mint 40 százalék válaszolta azt, hogy a jogállamiság normáinak betartásáról van szó. A migránsozás még az ellenzéki szavazók egy részénél, konkrétan 17 százaléknál is hatásos. Amikor világossá teszik a kérdezők, hogy rendkívül sok támogatástól eshet el az ország a vétó miatt, akkor az Orbánt támogatók száma jelentősen csökken. Érdekes, hogy a kormánypárti szavazók sokkal inkább kitérnek a válaszadás elől, mint az ellenzékiek. A bizonytalanok véleménye pedig az ellenzéki állásponthoz van közelebb.

Hann Endre, a Medián ügyvezetője arról is beszélt a Reggeli gyorsban, hogy felmérésük szerint a magyarok bő négyötöde, 85 százalék ragaszkodik Magyarország uniós tagságához, a Fidesz szimpatizánsainál az arány háromnegyedes. Ebből arra lehet következtetni, hogy a propaganda azért nem mindenható, a szerepét nem lenne szabad túlértékelniük azoknak, akik csinálják.

Sokan találgatják, hogy Orbán Viktornak vajon van-e olyan szándéka, hogy az országot kivezesse az Európai Unióból. A Medián ügyvezetője szerint ha van is, a közvélemény-kutatási adatok, a számok  láttán meg kellene állnia a tagság megszüntetéséhez vezető úton.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.

Reggeli gyors
2020.12.03. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre