„Klubrádió
Reggeli gyors

Simonyi András: Trumpnak vége a nagypolitikában

13/01/2021 14:34

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Donald Trump megkeserítheti utódja életét, hiszterizálhatja szélsőséges támogatóit, de az amerikaiak többsége azt szeretné, ha kijönnének már a válságból.

2021. január 13. Reggeli gyors - részlet 21.01.13. Simonyi András
00:00
00:00

Visszatér és kísérteni fogja Joe Bident, meg a kormányzatát – ígérte Donald Trump Texasban, a déli határfalnál, amely bevándorlási politikájának a jelképe. Ez az egy lehetősége maradt a politikai életben maradásra. Az, hogy hisztériában tartsa szélsőséges támogatói csoportját, ami a napokban erősen megcsappant, sokkal kisebb, mint ahogy a sajtó egy része tálalja, de még így is sok millió ember. Trump bajban van. Az országos politikába nem tud visszatérni – véli Simonyi András volt washingtoni magyar nagykövet.

A leköszönő elnök szükségállapotot rendelet el Washingtonban, így az most egy kísértetvároshoz hasonlít, mindenütt rendőrök, a Nemzeti Gárda katonái kerítéseket húznak föl, a boltok kirakatait bedeszkázzák. Trump szélsőségesei azzal fenyegetőznek, hogy fegyverrel érkeznek majd január 20-án Joe Biden beiktatásának idején. Egyre valószínűbb, hogy minden szövetségi államban lesznek erőszakos megmozdulások. Ezzel együtt Washingtonban nyugalom van, az emberek türelmesek – számolt be személyes tapasztalatairól Simonyi András.

Trump viselkedése Mike Pompeo külügyminiszter politikai karrierjének is véget vetett. Európába látogatott volna  a tervek szerint, de itt nem óhajtották fogadni. A saját pártjában is eróziót okozott, két táborra szakadtak a republikánusok, a Trump-ellenesek élére Dick Cheney korábbi alelnök lánya, Liz Cheney állt.

Simonyi András nem zárja ki, hogy Capitolium elfoglalásának hátterében külföldi szolgálatok is állhattak. Erre utal, hogy jól szervezett akcióról volt szó, egy csoport hely- és helyzetismerettel rendelkezett, valószínű, hogy olyan dokumentumokat, adathordozókat akartak megszerezni, amelyek kikerülése az Egyesült Államok biztonságát veszélyeztette volna.

Joe Biden csütörtökön ismerteti gazdasági akciótervét. Ez több ezer milliárd dolláros csomag a válság kezelésére. Tartalmazza a lakossági támogatások növelését, a munkanélküli segély emelését, a települések támogatását is. A volt magyar nagykövet szerint a megválasztott elnök korát meghazudtoló aktivitással készül a kormányzásra.

Hogy mi lesz a beiktatása után? Simonyi András nem számít arra, hogy Trump hívei hirtelen leállnának. Egyébként az FBI és más szervezetek rendkívül keményen lépnek fel a rendbontókkal szemben. Ám egy ideig jelen lesz még a Trump által keltett hisztéria. Az azonban látható, hogy az amerikaiak nagyobbik része, sőt a republikánusok nagyobbik része is a kilábalásra koncentrál már.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2021.01.13. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert