„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Hatalomtól elvakulva – Mi lesz, ha veszít a Fidesz?

12/01/2021 18:30

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Látva Donald Trump tombolását a választási veresége után, felmerül a kérdés: Mit tenne a hozzá sokban hasonló Orbán Viktor, ha a következő választást az ellenzék nyerné?

2021. január 12. Reggeli személy 21.01.12. Sükösd Miklós
24:50
00:00

Magyarországon hibrid rezsim van, választásos önkényuralom, amely békés eszközökkel tartja fenn a demokrácia látszatát. Itt már nincs demokrácia, amint azt számos nemzetközi szervezet megállapította – mondja Sükösd Miklós szociológus, médiakutató az EBESZ, a Freedom House, és számos nemzetközi megfigyelő, elemző véleményére alapozva. Kiegyensúlyozott a két politikai erő, de a Fidesz leváltáshoz még a gyenge többség sem lenne elegendő, olyan a választási rendszer.

Ha mégis megtörténne, hogy az ellenzék meggyőző többséggel nyer, vajon mire lenne képes Orbán Viktor? Erőszakhoz folyamodna-e, mint ahogy Donald Trump tette? A kérdés azért is érdekes, mert a két politikus személyisége hasonló. Ahogy Sükösd Miklós mondja: hatalomtól elvakult elmék. Nos, Trump néhány hét alatt próbálta meg azt, méghozzá erőszakkal, amit Orbán Viktor alattomosan, lépésről lépésre, békés eszközökkel tett meg: végrehajtott egy államcsínyt. Az Egyesült Államokban van egy működő intézményrendszer, maga a rendszer áll, ráadásul Trumpnak nem volt egy mesterterve, azért is álltak a hívei értetlenül, amikor elfoglalták a Capitolium épületét. Hogyan tovább? Orbánnak van terve, a jogot használja fegyverként, ezért sincs szüksége erőszakra. De Sükösd Miklós szerint ne legyen kétsége senkinek, ha szükségét érzi, bevet erőszakos eszközöket. Ha kis konfliktusról lesz szó, akkor például a futballhuligánokat, ha komolyabbról, akkor a TEK-et, amely nem annyira terrorelhárító, inkább a kormányfő magánhadserege. De szóba jöhet a rendőrség és a honvédség is. A rendkívüli jogrend egy pillanat alatt katonai diktatúrává alakítható – ahogy arra Vörös Imre volt alkotmánybíró emlékeztetett. A kijárási korlátozás ellenőrzésére nem véletlenül járőröznek katonák is az utcákon, ez lehet egyfajta főpróba.

Az ellenzéknek Sükösd Miklós szerint az erőszakos, fegyveres hatalommegőrzési kísérletekre is fel kell készülnie, stratégiákat kell kidolgoznia. A következő voksolás nem egyszerű választás lesz, hanem egy rendszerváltás, ha sikerül. Hány olyan dolog történt 2010. óta, amit korábban nem tudtunk elképzelni? Hát az erőszakkal kísért hatalomváltásra is készülni kell – erősítette meg a szociológus.

Persze a legfontosabb a Fidesz leváltását akarók aktivizálása. A választások megnyeréséért minden nap tenni kell valamit, lehetőleg úgy, hogy változást akarók csatlakozzanak egy párthoz, egy szervezethez, ne csak baráti körben elégedetlenkedjenek. Fontos, hogy legyen majd elegendő aktivista, szavazatszámláló, mert akkor nem lehet elcsalni az eredményt. Márpedig egy meggyőző mértékű ellenzéki győzelem esetén a bukott Fidesz mozgástere lecsökken. A kormánypárt rájátszik arra a félelemre, hogy ha veszít, akkor ribillió lesz az országban, ami sokakat visszatarthat a szavazástól. Sükösd Miklós szerint ezért is fontosak az előválasztások, mert aktivizálják az embereket, cselekvésre késztetik őket. S persze az ellenzéki pártoknak el kellene már kezdeniük arról is beszélni, hogy mi lesz a választások után, ha ők nyernek.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2021.01.12. 09:00
Műsorvezető: Dési János