„Klubrádió

Vidékfejlesztéssel akar választást nyerni Orbán?

12/01/2021 14:10

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor miniszterelnök új határozatot jelentetett meg a Magyar Közlönyben, mely a vidék megújítását tűzte ki célul. Ennek részeként pénzügyi átszervezést kell végrehajtani a Közös Agrárpolitika Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap keretében, hogy a magyar társfinanszírozás ne 15, hanem 80 százalék legyen. A Portfolio.hu úgy véli, hogy a miniszterelnök ezzel akarja biztosítani támogatottságát vidéken.

A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg az az Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározat, amely a vidék megújítását tűzi ki célul, és erre az eddiginél sokkal több pénzt is ad – írja a 24.hu. Varga Mihály pénzügyminiszternek már a 2022-es költségvetést is úgy kell terveznie, hogy 80 százalékos legyen a nemzeti társfinanszírozás a Közös Agrárpolitika Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap keretében.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a magyar társfinanszírozás összegét több mint ötszörösére emelte, hiszen annak értéke eddig 15 százalékos volt.

Szarvasmarhatelepet avattak Felcsúton
 
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
 

A portál a Portfolio.hu cikkére hivatkozva kifejtette: korábban az mfor.hu arról írt, hogy Lázár János nemrég egyeztetett a miniszterelnökkel és éppen ő javasolta, hogy fordítsák meg az uniós támogatási rendszer logikáját.

A Portfolio számításai szerint a kormány hétfőn megjelent határozata azt jelenti, hogy csaknem megnégyszereződik a vidékfejlesztési forrás kerete.

Kérdés, hogy a következő, 2022-es választásig rendelkezésre álló bő egy esztendő elegendő-e a vidékmegerősítési program – egyébként értelemszerűen hosszabb távon reális – termőre fordítására – teszi fel a kérdést az mfor.