„Klubrádió

Merkelnek, Varga Juditnak és Navalnijnak sem tetszik Trump kitiltása a Twitterről

11/01/2021 16:36

| Szerző: Klubrádió

Problémás Donald Trump kitiltása a Twiterről, a véleményszabadság ugyanis alapvető jog, és ha valaki véleménye törvénybe is ütközik, akkor erről nem a közösségi média vezetőinek kell döntenie, hanem a törvényhozóknak – mondja Angela Merkel német kancellár. Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus szerint Trump kitiltását világszerte ki fogják használni a szólásszabadság ellenségei. Teljes mértékben osztja Merkel kancellár véleményét”, Varga Judit igazságügy miniszter is, aki a liberális közösségi médiát globális kontrollját okolja.

Angela Merkel német kancellár szerint Donald Trump amerikai elnök kitiltása a Twitterről „problémás”, ezt a német kormány vezetőjének szóvivője közölte hétfőn, amiről az ABC News alapján a 444.hu számolt be. –

A Twitter pénteken döntött úgy, hogy végleg felfüggeszti az amerikai elnök fiókját. Korábban Trump többször megtévesztőnek minősített posztokat közölt az elsősorban pármondatos üzenetek továbbítására használt mikroblog-szolgáltatón. Az utolsó csepp az volt a pohárban, hogy a tavalyi elnökválasztást elvesztő politikus pénteken két bejegyzésben is felmagasztalóan beszélt a Capitoliumot megrohamozókról, igazi hazafinak nevezve őket. Az erőszak magasztalása pedig ellentétes a Twitter tartalompolitikájával, ezért döntött az amerikai cég a felfüggesztés mellett. Trumpot 88 millióan követték a Twitteren.

Merkel szóvivője, Steffen Seibert úgy fogalmazott, a német kancellár szerint „a véleményszabadság alapvető jog”, és ha valaki véleménye „törvénybe is ütközik”, akkor sem a közösségi média vezetőinek kell döntenie, hanem a törvényhozóknak.

 
 Forrás: Gordon Johnson/Pixabay
 

Nem tetszik Trump kitiltása a Twiterről Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusnak sem, aki a Twittere kitett posztjában arról ír, hogy a döntés elfogadhatatlan cenzúra - írta az Index. "Ezt a precedenst világszerte ki fogják használni a szólásszabadság ellenségei. Oroszországban is. Minden egyes alkalommal, amikor el akarnak valakit némítani, azt fogják mondani: „ez általános gyakorlat, Trumpot is blokkolták a Twitteren" – fogalmazott Navalnij. Az orosz ellenzéki szerint Trump kitiltását világszerte ki fogják használni a szólásszabadság ellenségei. Oroszországban is. Minden egyes alkalommal, amikor el akarnak valakit némítani, azt fogják mondani: „ez általános gyakorlat, Trumpot is blokkolták a Twitteren"

„Teljes mértékben osztja Merkel kancellár véleményét”, Varga Judit igazságügy miniszter is. A 444.hu által ismertetett Facebook-bejegyzésében arról ír, hogy „új szintet lépett a magáncenzúra, és eddig példátlan módon sújtott le”.

„A digitális imperializmusban immáron nem számít, hogy az ember egy átlag felhasználó vagy éppen a világ vezető hatalmának demokratikus úton megválasztott elnöke, ugyanis kiderült, hogy mindkettőt egyetlen gombnyomással el lehet hallgattatni”.

Hozzáteszi, hogy a rengeteg munkával és persze pénzzel felépített virtuális felületeket „mindenféle felelősségvállalás nélkül, önkényesen tönkre lehet tenni”.

A konklúzió pedig, hogy „valójában mennyire kiszolgáltatottak vagyunk a liberális közösségi média globális kontrolljának”. Varga amúgy is ki van élezve a témára. December közepén azt állította, hogy egy korábbi bejegyzése után pár órával a Facebook megváltoztatta az algoritmusát, a Facebook viszont cáfolta ezt.