„1%

Szükségállapotot rendelt el Trump Washingtonban

12/01/2021 08:19

| Szerző: Klubrádió

Január 24-éig szükségállapotot rendelt el Washingtonban Donald Trump leköszönő elnök azután, hogy az általa szervezett tüntetésen a választási eredmények ellen hergelte a tüntetőket és azok egy része betört a Capitolium épületébe. Az FBI fegyveres zavargásokra számít már az új elnök beiktatását megelőző napokban is.

Donald Trump szükségállapotot rendelt el Washingtonban január 24-ig, miután a hatóságok biztonsági fenyegetésekre figyelmeztettek Joe Biden megválasztott elnök január 20-i beiktatása miatt – írja az MTI. A döntésre azután került sor, hogy az FBI fegyveres tüntetésekre figyelmeztetett. A döntés nyomán lehetővé válik az amerikai belbiztonsági minisztérium és a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség számára, hogy összehangolják tevékenységüket a helyi rendvédelmi hatóságokkal.

Capitolium ostroma után egyébként is megszigorították az amerikai fővárosban a biztonsági intézkedéseket Biden ünnepélyes beiktatására tekintettel – derül ki a 24.hu cikkéből. Daniel Hokanson tábornok a CNN amerikai hírtévének azt mondta, a nemzeti gárda mintegy 15 ezer tagja megy Washingtonban a helyi rendfenntartók megsegítésére. A belbiztonsági minisztérium közölte, az elnök védelméért felelős titkos szolgálat (Secret Service) szerdától fokozott készültségben lesz.

Forrás: Flickr.com.
 

A Szövetségi Nyomozó Iroda január 20-án, Joe Biden beiktatásának napján fegyveres, illetve erőszakos zavargásokra számítanak az államok nagyobb városaiban, de már korábban is számítanak akciókra.

A Capitolium épületének védelmét egyébként megerősítették, a fővárosban pedig ötezer gárdista teljesít szolgálatot, hogy az öt ember – köztük egy rendőr – életét követelő erőszakos támadáshoz hasonló esemény ne történhessen meg. Az eset óta Trump kormányzatának több tagja is lemondott, köztük Chad Wolf ügyvivő amerikai belbiztonsági miniszter is.