„Klubrádió

Lemondott az amerikai belbiztonsági miniszter

12/01/2021 10:15

| Szerző: Klubrádió

A Capitoliumot ért támadást követően egyre több tisztviselő adta be felmondását. Legutóbb Chad Wolf, ügyvivő belbiztonsági miniszter távozott pozíciójáról. Így még nehezebbé vált összegyűjteni a Trump leváltásához szükséges nyolc kormánytagot akkor is, ha Mike Pence belemenne a 25. alkotmánykiegészítés élesítésébe.

Benyújtotta lemondását hétfőn Chad Wolf ügyvivő amerikai belbiztonsági miniszter. Az oktatásügyi és a közlekedési miniszter után ő a harmadik kormánytag, aki lemondott a múlt heti zavargás után – írja a hvg.hu.

Korábban a tisztviselő azt nyilatkozta, hogy szeretne pozíciójában maradni, azonban a stábjának írt üzenetében már bejelentette, hogy helyi idő szerint kedd délben elhagyja hivatalát. Helyét a szövetségi katasztrófaelhárítási ügynökség (Fema) vezetője, Peter Gaynor veszi át.

Fotó: Tyler Merbler
 

A portál szerint Wolf még múlt csütörtökön, miután az elnök hívei betörtek a Capitoliumba, felszólította Trumpot, hogy ítélje el a politikai erőszakot.

Csakhogy a kritikus kormánytagok távozásával még jól is járhat Trump: ahhoz, hogy élesítsék a 25. alkotmánykiegészítést, és elmozdítsák a hatalomból mielőtt január 20-án lejár a hivatali ideje, az alelnök és legalább 8 miniszter igen szavazatára lenne szükség. Mindez sem változtat azon, hogy a történelem során Trump lehet az első amerikai elnök, aki ellen két alkalommal is impeachment-eljárást kezdeményeztek.