„Klubrádió

Trump kegyelmeket oszthat elnöksége utolsó napjaiban

18/01/2021 09:07

| Szerző: Klubrádió

A leköszönő elnök a CNN értesülései szerint száz embernek adhat kegyelmet, vagy enyhíthet büntetésükön. Az elnök olyanoknak szán kegyelmet, akikről úgy véli, elnöksége után is hasznára lehetnek. Donald Trump valószínűleg nem kisérel meg kegyelmet adni magának.

Vasárnap véglegesítették azok listáját, akik kegyelmet kaphatnak Donald Trumptól kedden, az amerikai elnök utolsó teljes, hivatalban töltött napján. A nevek egyelőre nem nyilvánosak, de a CNN három forrás alapján azt írja, nagyjából száz emberről van szó – írja a 444.

A portál arra is kitér, hogy Trump olyanokat vesz fel a listára, akikről úgy gondolja, hogy elnöksége után hasznosak lehetnek számára. Mellettük Trump emberein keresztül sokan igyekeznek kegyelmet elérni. A lobbisták több tízezer dollárt kapnak megbízóiktól, hogy közben járjanak ügyükben. A lobbisták közt van az elnök személyes ügyvédje, John M. Dowd, egy korábbi szövetségi ügyész, Brett Tolman és egy meg nem nevezett ex-kampánytanácsadó is. 

 
Donald Trump
Forrás: Flickr.com.
 

Felmerült, hogy Trump esetleg saját magát is felveheti a listára, hiszen több ügyben felmerül a büntetőjogi felelőssége: januárban egy órán keresztül győzködte telefonon a georgai államminisztert, hogy találjon neki 11780 szavazatot, január 6-án pedig arra biztatta híveit, hogy menjenek a Capitoliumhoz, ahol aztán soha nem látott zavargás robbant ki.

Nem tisztázott – mivel eddig nem volt ilyen kísérletre példa – hogy Trumpnak van-e törvényes lehetősége megkegyelmezni saját magának, de a CNN szerint végül nem fog megpróbálkozni vele.