„Klubrádió

Megszavazta az impeachmentet a képviselőház

14/01/2021 08:06

| Szerző: Klubrádió

Alig egy héttel azelőtt, hogy Donald Trump kiköltözne a Fehér Házból, a Kongresszus alsóháza megszavazta az impeachment-eljárást. A döntés célja most nem Trump elmozdítása, hanem annak megakadályozása, hogy közfeladatokat látahsson el. Ezzel akarják megakadályozni, hogy 2024-ben újra induljon az elnöki választáson. A többségben lévő demokrata képviselők úgy látják, hogy múlt hét szerdán Trump felhergelte követőit, akik aztán megostromolták a Capitolium épületét.

Megszavazta az Egyesült Államok Kongresszusának alsóháza, hogy egy héttel a mandátuma lejárta előtt újabb alkotmányos vádeljárás induljon Donald Trump ellen – írja a 444. Az eljárást hétfőn kezdeményezték a képviselőházban többségben lévő demokrata képviselők, mert úgy látják, hogy múlt hét szerdán Trump zavargásokra buzdította a követőit, akik aztán megostromolták a Capitolium épületét.

A demokraták mellett az eljárás elfolytatását 10 republikánus képviselő is megszavazta – pedig a kétévente újraválasztott képviselők sokkal inkább kiszolgáltatottak Trump és az elnököt rajongó republikánus szavazók kegyének. vagyis a részükről nagyobb politikai bátorságot követel a szakítás Trumppal. Ettől függetlenül ha valaminek, ennek örülhetnek Trump környezetében, ahol attól tartottak, hogy akár két tucatnyi republikánus képviselő is megszavazhatja a vádemelést.

Pixabay
 

Nem tét nélküli az eljárás, noha csak azután idulhat, miután Trump átadta hivatalát. A portál kitér arra is, hogy az elnöki pozícióról értelemszerűen már nem válthatják majd le. Ha azonban a szenátus elítéli az akkor már volt elnököt, akkor egy újabb szavazással akár el is tilthatják közfeladatok ellátásától, ezzel meggátolva, hogy 2024-ben újra indulhasson az elnökválasztáson. Ha a szenátus megszavazza az impeachmentet, az azt is jelenti, hogy Trumpnak nem jár majd élete végéig az elnöki nyugdíj és az évi egymillió dolláros utazási keret.

Ehhez a demokratáknak nagyjából 10 republikánus szenátort is át kellene állítani a saját oldalukra. Az esélyek adottak több republikánus szenátor élesen bírálta Trump viselkedését.