„Klubrádió
Esti gyors

Ami megy, és ami jön – Szénási Sándor jegyzete

20/01/2021 18:02

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Az a bomlás, szétesés, az amerikai társadalomnak az a felhasadozása, ami a Trump nevű gyenge képeségű, csak a tv-show-k színpadi valóságában komolyan vehető üzletembert a Fehér Házba lökte, aligha múlt el négy év alatt, a szegények szegényedése és a gazdagok gazdagodása aligha fordult meg, a rasszizmus, amit a legdurvábban a szelektív rendőri erőszak mutatott meg, nem orvosolható gyorsan, az Államok hanyatlása a nemzetközi színtéren legfeljebb megállítható, a gazdasági erőforrásokért és a nemzetközi piacokért folytatott versenyben az első hely lassan a múlté.

2021. január 20. Esti gyors-részlet (2021.01.20. Szénási Sándor jegyzete)
02:13
00:00
Ezekben a percekben kezdődik el a 46. amerikai elnök – jó esetben – négy éves terminusa, de a hírnél, hogy Biden ma esküszik fel, és vele ma indul el az Államokban és a világban valami új, a hírügynökségek fontosabbnak tartják azt emlegetni, hogy mi ér most véget. Hogy a Trump-korszaknak annyi.

Ami érthető: az elmúlt éráról szinte mindent tudunk, az eljövendőről meg semmit, a remények egyelőre csak remények. Másrészt az a bomlás, szétesés, az amerikai társadalomnak az a felhasadozása, ami a Trump nevű gyenge képeségű, csak a tv-show-k színpadi valóságában komolyan vehető üzletembert a Fehér Házba lökte, aligha múlt el négy év alatt, a szegények szegényedése és a gazdagok gazdagodása aligha fordult meg, a rasszizmus, amit a legdurvábban a szelektív rendőri erőszak mutatott meg, nem orvosolható gyorsan, az Államok hanyatlása a nemzetközi színtéren legfeljebb megállítható, a gazdasági erőforrásokért és a nemzetközi piacokért folytatott versenyben az első hely lassan a múlté. Nem kevésbé sokkoló, hogy a liberális demokrácia mellett egyenragú erőként vannak jelen a világban az illiberalizmusnak becézett despota nacionalizmusok, a törzsi és vallási elfogultságok, a heveny ellenségkeresések mániákus, irracionális összeesküvés-mítoszai, az egymással szemben kialakult, és kommunikációra képtelen politikai-kulturális univerzumok mindent átható gyűlöletei. Ez utóbbi konkrétan állandó polgárháború fenyegetést is jelenthet a Trump utáni Amerikában, amiből tehát Trump szelleme akkor sem tűnik el, ha Trump a maga fizikai valóságában bukott embernek számit – már ha hihetünk a demokrata érzelmű amerikai média elemzőinek. De nem biztos, hogy hinnünk kell.

Mégis: valami tényleg megy, és valami tényleg jön. Formálisan mindenképpen, de talán lelkileg is, némi felszabadultságban, a sors által nyújtott újabb sanszban, hogy aki tenni akar, tegyen, mert ami megtehető, az most újra hihető, értelmes és méltó cél. A szabadságról beszélünk persze.

Szénási Sándor jegyzete a 2021. január 20-i Esti gyorsban hangzott el.